Bećirović: Pahor ne može da bude izabran za posrednika bez blagoslova SAD

Zijad Bećirović
Izvor: Kosovo Online

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije Zijad Bećirović navodi da iako Borut Pahor ima podršku premijera i Ministarstva spoljnih poslova Slovenije da nasledi Lajčaka na mestu posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, postoji nepisano pravilo da specijalni izaslanici za područje bivše Jugoslavije ne mogu biti sa područja bivše SFRJ. On dodaje i da specijalni izaslanik EU ne može da bude izabran "bez blagoslova SAD".

Bećirović za Kosovo onlajn podseća da ni u Hagu, na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, ni sudije, ni tužioci nisu mogli da budu sa područja bivše Jugoslavije.

"Tako da taj faktor i ta činjenica ustvari udaljava Boruta Pahora od bilo kakve funkcije na području bivše Jugoslavije, uključujući i specijalnog izaslanika EU za vođenje dijaloga između zvaničnog Beograda i Prištine. Što se tiče njegovih ambicija, on ima te ambicije, čak su ga podržali i premijer i Mnistarstvo spoljnih poslova Slovenije, iz razloga što na neki način on postaje polako remetilački faktor, jer se svakodnevno pojavljuje na političkoj sceni kroz razne uloge - najmanje kao političar", ističe naš sagovornik.

On dodaje da Pahor, kao bivši predsednik i dugogodišnji političar, na neki način ugrožava poziciju, pogotovu sadašnje predsednice Republike Slovenije, koja je, po njegovoj oceni, vrlo bledo pristuna u javnosti, ali i vladajuće koalicije koja je vrlo bliska Pahorovoj provenijenciji, "iako Pahor ima tradicionalno dobre odnose se desničarima".

"Međutim, ključno, da li će neko biti imenovan za specijalnog izaslanika EU, zavisi od 'najvažnije države Evrope', a to su SAD. Bez blagoslova Amerike, ne može biti izabran za specijalnog izaslanika", poručuje Bećirović.

Prema njegovim rečima, sama pozicija specijalnog izaslanika je vrlo teška. 

"To je vrlo teška i nezahvalna pozicija, biti specijalni izaslanik EU, upravo zbog stanja unutar same EU i pet država koje su članice, a ne priznaju nezavisnost Kosova. A i sama spoljna politika EU nije u stvari neka zajednička, tu nema jedinstvene politike. Vi ste specijalni izaslanik, a ustvari pregovori se odvijaju između velikih sila, i naravno da su ukomponovani sa interesima i zvaničnog Beograda i zvanične Prištine. To je jedna prilično teška i neodrživa pozicija, bez obzira ko bude izabran na tu poziciju imaće težak zadatak. Ali sve u svemu, ključnu ulogu u svemu tome imaju SAD", smatra Bećirović.