Beograd za normalizaciju, a ne kapitulaciju - olakšati život ljudima između crvenih linija

Bilbordi ZSO
Izvor: Kosovo Online

Beograd će pokušati da sprovede normalizaciju odnosa sa Prištinom kroz rešavanje životnih pitanja Srba i Albanaca, ali ni za korak neće odstupiti od crvenih linija - nema priznanja Kosova niti stolice za Prištinu u Ujedinjenim nacijama. U tom rasponu trebalo bi da se dođe do tehničkih dogovora koji se odnose na slobodu kretanja, carine, diplome, regionalno predstavljanje... A, preduslov je formiranje Zajednice srpskih opština, pišu Novosti.

Ovo bi, kako navodi ovaj list, otprilike mogle da budu stanice kojima će se ići u nameri da se otope odnosi sa Prištinom, a prema evropskom planu koji je postao novi okvir za dijalog. U njemu za Beograd postoje brojne začkoljice, poput člana koji predviđa da nema protivljenja članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, ali i razmenu diplomatskih misija.

Dugodišnji diplomata Branko Branković kaže za Novosti da je suviše rano za pretpostavke da li će postojati mogućnost da se određeni delovi sporazuma prihvate, ili da se mora ići "u paketu".

"Treba sačekati naredni sastanak. Bez formiranja ZSO nema daljih razgovora. Da vidimo kako će se implementirati ona, pa onda možemo da upremo prstom i evropski plan i govorimo da ovo može, a ovo ne može", objasnio je Branković.

Direktor Instituta za savremenu istoriju i funkcioner SPS Predrag Marković istakao je da ono što Vučić i Vlada "uporno, vrlo sistematično rade jeste da korak po korak brane srpske pozicije i da, bez odbijanja plana, izvlače koristi za Srbiju.

"Jedan izuzetno filigranski rad je potreban da se zaštite naši interesi, ili jedna šahovska partija, što ide nama u korist jer je naš predsednik vrhuniski šahista", rekao je Marković i dodao da je evropski plan samo "papir za pregovaranje".

Bivši diplomata Zoran Milivojević smatra da je na prvom mestu ispunjenje Briselskog sporazuma i formiranje ZSO.

"Američkoj strani je jasno da nema proboja u dijalogu ukoliko se ne ispune ranije preuzete obaveze. U Briselu nije dovedeno pitanje KiM kao protektorata UN i Rezolucija 1244. To je manevarski prostor koji se ne može preskočiti i ono na čemu Srbija bazira svoju odbranu ", naveo je Milivojević.

Novosti podsećaju šta podrazumevaju do sada usvojeni sporazumi i dogovori, pa navode da tehnički sporazum o regionalnoj saradnji predviđa da je Kosovo sa zvezdicom (Kosovo*) jedini naziv koji će se koristiti u regionalnoj saradnji. Fusnota koja će se primenjivati uz zvezdicu glasi "ovaj naziv ne dovodi u pitanje stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova".

Dogovor o slobodnom kretanju kaže da "stanovnici svake strane treba da budu u mogućnosti da slobodno putuju unutar ili preko teritorije druge strane sa ličnim kartama, a svaka strana može primeniti sistem kojim će lične karte biti praćene pisanim "ulaznim-izlaznim" dokumentima za one koji su u tranzitu. Kada je u pitanju obrazovanje, strane su se dogovorile da Evropska asocijacija univerziteta overi diplome koje izdaju univerziteti dve strane radi daljeg obrazovanja ili zapošljavanja.

Kada je reč o tehničkom dogovoru o carinskim pečatima, u njemu piše "strane će učiniti sve u svojoj mogućnosti kako bi obezbedile slobodno kretanje robe u skladu sa CEFTA sporazumom. Biće prihvaćen carinski pečat sa natpisom "Kosovska carina", kao što je potvrđeno svim potpisnicama CEFTA. Ovakva upotreba biće primenjena u svoj pratećoj dokumentaciji i komunikaciji".