Beriša: Kurti je prevarant, ponaša se kao stranac prema Kosovu

Kimete Beriša
Izvor: lajmi.net

Politička analitičarka Kimete Beriša oštro je kritikovala kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog jučerašnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, prenosi Ljajmi.

U objavi na Fejsbuku nazvala je Kurtija "prevarantom“, koji pokazuje ambiciju da vodi Evropu, a da, pri tom, ne uređuje stvari u "svojoj kući“.

Beriša je naglasila da je Kurti takođe spomenuo činjenicu da je jedna od njegovih ideja na jučerašnjem sastanku bila ideja Hajredina Kučija u prošlosti.

"Kurti preuzima nadležnosti od Kfora, jer o bezbednosti Kosova (da li može da napadne Srbiju ili ne) odlučuje Kfor, a ne Kurtijeva vlada“, napisala je ona.

Ona je istakla da, u tački dva, "premijer upozorava da bi Kosovo moglo da napadne Srbiju, baš kao i Srbija i Kosovo, ako ne bude mirovnog sporazuma".

"Mirovni sporazum sa Srbijom (izvorna ideja Hajredina Kučija) potrebna je onim zemljama koje ratuju. Kosovo je nezavisna država. Kosovo zahteva od Srbije mir koji ima! Ponaša se kao da ne može da postoji bez odobrenja Srbije. Albanci se bave samo krađom i zapošljavanjem unuka“, naglasila je ona.

Beriša je istakla da mirovni sporazumi nikada nisu sprečili nijedan rat.

"Kosovo nikada nije nikoga napalo, nije imalo napadačke ambicije. Hrabrost bi bila pominjanje Rezolucije 1244, kojom se priznaje suverenitet Srbije na Kosovu (i da je ova Rezolucija sada ušla pod zaštitu predsednika Bajdena). Bar je Hašim Tači u 2018. tražio da se ova Rezolucija promeni“, rekla je ona.

Beriša je istakla da Kurti obećava Srbima manje prava nego što im ih daje u stvarnosti, što znači, kako je navela, da poziva Srbe da ne prihvate mirovni sporazum.

"To je tako banalna manipulacija koju samo idiot ne razume! Tačka četiri otkriva njegov karakter. Kurti u dijalogu prepoznaje Aleksandra Vučića, koji je bio ministar informisanja i portparol glavnog Slobodana Miloševića, da i dalje podržava ubijanje albanskog stanovništva od strane njegove države, nikada se ne ogradivši od zločina. Ali premijer Kurti ne priznaje dijalog sa lokalnim zločincem Veljkom Odalovićem. Nema veće manipulacije od ove“, napisala je ona na Fejsbuku.

Beriša je rekla da je ovo podvala jer se Kurti ponaša kao stranac prema Kosovu.