Bisljimi: Kosovo nije prihvatilo da bude ucenjeno

Besnik Bisljimi
Izvor: Kosovo Online

Zamenik premijera Besnik Bisljimi rekao je da ne želi da spekuliše da li će Kosovu biti ukinute kaznene mere i dodao da nisu dozvolili da budu ucenjeni, prenosi Telegrafi.

Bisljimi je tokom podnošenja izveštaja Komisiji za evropske integracije rekao da je izricanje mera nepravedno.

On je istakao da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za ukidanje mera, iako je dodao da je bilo zahteva zemalja članica koje su tražile dodatne ustupke, ali prema njegovim rečima, Kosovo nije prihvatilo da bude ucenjeno.

"Bilo je kontinuiteta ne direktno iz Brisela, nego od zemalja članica i zahteva koji su išli dalje od razloga zbog kojih su uvedene mere, traženi su dodatni ustupci, ali je Kosovo odbilo da bude ucenjeno u tom pogledu", rekao je Bisljimi.

Potpredsednik vlade je dodao da nikada nisu imali jasnu proceduru za ukidanje tih mera.

"Nikada nismo dobili jasno objašnjenje kakva je procedura njihovog uklanjanja. Neće biti glasanja o njihovom uklanjanju, ali će možda biti primedbi jedne zemlje članice na njihovo uklanjanje. Bila je dilema da li ih treba ukloniti odmah ili u dva koraka. Prvo je bila ideja da mere prvo budu ukinute početkom aprila, a zatim i ostale posle izbora na severu zemlje", rekao je Bisljimi.