Bolton: Što više strana posreduje, to je teže postići dogovor između Kosova i Srbije

Džon Bolton
Izvor: Kosovo Online

Bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton govoreći o napetoj situaciji između Kosova i Srbije rekao je da prava pretnja s kojom se svi suočavamo dolazi od vlade u Moskvi, prenosi Reporteri.

Dodao je da sporove koje imaju treba staviti pod kontrolu kako bi se SAD i EU i druge zemlje mogle fokusirati na rat u Ukrajini.

„Kada gledate spolja izgleda kao da smo izgubili priliku da diplomatskim putem razrešimo nesuglasice između Srbije i Kosova. Mnogi ljudi već neko vreme pokušavaju da nešto učine. Ne znam šta je izazvalo poslednju situaciju. Siguran sam da su razlozi kompleksni, ali mislim da iz perspektive Evrope u celini i Sjedinjenih Država, s obzirom na rat u Ukrajini, ovo nije trenutak kada se napetosti negde drugde na evropskom kontinentu, na Balkanu ili bilo gde smeju dozvoliti", kaže Bolton.

Dodao je da moramo imati na umu da je stvarna pretnja s kojom se svi suočavamo ustvari vlada u Moskvi.

“Nesuglasice koje imamo, a ima ih mnogo, moraju se staviti pod strogu kontrolu kako bismo se svi mogli fokusirati na završetak rata u Ukrajini”, dodao je Bolton.

Bolton je prokomentarisao predlog albanskog premijera Edija Rame za konferenciju na visokom nivou koju bi sazvale Francuska i Nemačka, uz podršku Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država zbog napete situacije na Kosovu.

Dodao je da što više strana bude uključeno u pregovore, to će biti teže postići dogovor.

„Mislim da što više strana bude uključeno u pregovore, to će teže biti postići dogovor, ali postoji tradicija u Sjedinjenim Državama da gradonačelnik Mer Dalej iz Čikaga, kada se suoči sa mogućim štrajkom nastavnika, zatvori odbor Obrazovanje u prostoriji sa nastavničkim sindikatima i kaže "Nećete otići bez dogovora", kaže Bolton.

Bolton misli da ako ima mnogo autsajdera koji napredak pregovora koentarišu kao sportski događaj, neće biti željenog rezultata.

“Bolje bi bilo da se Kosovo i Srbija sastanu na nekom ostrvu, na Egejskom moru, bez mnogo gledalaca u blizini", rekao je Bolton.