Brnabić: EU da prestane sa licemerjem, Kurti 175 dana provocira oružani sukob sa Srbima 

Ana Brnabić
Izvor: Srbija.gov.rs

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić pozvala je Evropsku uniju da prekine sa licemerjem, reagujući na saopštenje Evropske spoljnopolitičke službe (EEAS) koja je upozorila da nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, kao i da "izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu" izazivaju veliku zabrinutost. 

Brnabić je na Tviteru navela da je tužno videti da EU ne vidi sopstvenu krivicu za to gde se danas nalazimo i naglasila da se bliži deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma koji EU jednostavno ne može da sprovede.

"Gledajući ovu izjavu EEAS, neko bi pomislio da je danas 1. april, a ne 14. avgust. Mora biti da je u pitanju neka (vrlo neslana) šala. Punih 175 dana, Kurti provocira oružani konflikt sa Srbima. I to u godini koja će ostati upamćena kao godina u kojoj je istim tim Srbima na KiM oduzeo najosnovnija ljudska prava – zabranivši im da glasaju. Osim beskorisne pisane izjave, EU nije učinila baš ništa ovim povodom. Nasuprot tome, moto predsednika Vučića i Srbije je jasan: mir i stabilnost", poručila je Brnabić. 

Premijerka je navela da nam se bliži deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma koji EU jednostavno ne može da sprovede, a da čak i sama EU priznaje da ne mogu da nateraju Kurtija da uspostavi Zajednicu srpskih opština (ZSO) – okosnicu Briselskog sporazuma. 

"Tužno je videti da EU ne vidi sopstvenu krivicu za to gde se danas nalazimo. Da je EU uradila svoj deo posla – osigurala primenu Briselskog sporazuma i garantovala osnovna ljudska prava Srbima na KiM – stvari bi danas izgledale mnogo drugačije. Zato, molim vas, prekinite sa licemerjem", naglasila je Brnabić.