Brnabić: Izveštaj "Fridom Haus" pohvaljuju Prištinu što je Srbima uskratila osnovna ljudska prava

Ana Brnabić
Izvor: Printscreen

Premijerka Srbije Ana Brnabić komentarisala je najnoviji izveštaj "Fridom Hausa", rekavši "da je ocena da je Srbija najviše nazadovala tokom prošle godine, a Priština najviše napredovala sramna".

“Ovaj izveštaj je danas bombastično publikovan i prenet u nekim medijima u našoj zemlji. Ovaj izveštaj kaže da je Srbija najviše nazadovala od svih zemalja Zapadnog Balkana, a kaže da je najviše napredovalo (tzv.) Kosovo 2021. godine. Eto toliko o objektivnosti tog izveštaja”, rekla je premijerka.

Kako kaže, svako ko zna bilo šta o političkim okolnostima, ljudskim pravima, medijskim slobodama, vladavini prava, zna šta se sve tokom 2021. godine dogodilo u Srbiji, uključujući i to da smo mi tokom 2021. godine završili javnu raspravu i priveli kraju proces izmene Ustava i 16. januara imali uspešan referendum koji prvi put obezbeđuje potpunu samostalnost Tužilaštva i nezavisnost sudstva.

Imali smo čitavu 2021. godinu za 30 posto povećan broj napada na Srbe na Kosovu i Metohiji. Sve je kulminiralo time što je 16. januara Priština zabranila glasanje Srbima na referendumu i učestvovanje na referendumu, a nakon toga i 3. aprila učestvovanje na izborima. Dakle zabranila osnovno ljudsko pravo - pravo glasa. I onda imate da je danas objavljen izveštaj "Fridom Hausa" koji kaže "Srbija je najviše nazadovala, al je zato takozvano Kosovo najviše napredovalo" i naši mediji koji to objavljuju na sva usta i kao najveću vest. I to isti ti mediji koji su godinama objavljivali kako je Srbija na sivoj listi Grupe zemalja za borbu protiv korupcije, koje su u okviru Saveta Evrope, zato što smo na listi globalno nezadovoljavajućih zemalja. Kada je ove godine u martu izašao Grekov novi izveštaj, i rekao "Srbija se izuzetno popravila i nije više na toj listi", nijednu jedinu reč o tom novom izveštaju nisu rekli. Toliko o objektivnosti i uticaju različitih međunarodnih organizacija na to šta se dešava na Balkanu i kako je ko predstavljen i koliko je ko pohvaljen za ono što radi “, navodi Brnabićeva.

Kako ističe, izveštaj "Fridom Hausa" zapravo pohvaljuje Prištinu za to što su Srbima uskratili osnovna ljudska prava.

“Sramotno je što se to na taj način popularizuje u nekim medijima u Srbiji. Situacija je kompleksna, Priština Priština ne želi da pregovara, to je jasno svima, i Vašingtonu i Briselu, i Berlinu i Parizu. Šta će uraditi tim povodom, videćemo. Sada je prošlo već devet godina od potpisa na Briselskom sporazumu, nemamo i dalje Zajednicu srpskih opština, Priština eskplicitno kaže da neće implementirati Briselski sporazum, da on za njih ne postoji, mi čekamo kao ozbiljna, odgovorna vlada, vlada koja poštuje međunarodne ugovore i sporazume, čekamo da vidimo šta će uraditi oni koji su supotpisnici tog sporazuma, svakako pre svega Evropska unija”, zaključila je premijerka.