Brnabić sa Kruzerom: Srbija ceni principijelni stav Kube po pitanju Kosova

Brnabić
Izvor: Instagram

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se, na marginama Svetskog samita vlada u Dubaiju, sa premijerom Kube Manuelom Marerom Kruzom, i zahvalila toj zemlji na principijelnom stavu po pitanju nepriznavanja nezavisnosti Kosova, prenosi RTV.

Brnabić je tom prilikom poručila da Srbija visoko ceni principijelni stav Kube u pogledu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, čime se, kako ukazuje, pruža principijelna i konzistentna podrška očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

"Sastanak sa Manuelom Marerom Kruzom premijerom Kube, zemlje sa kojom negujemo tradicionalno dobre bilateralne odnose, koji traju duže od 120 godina. Ovim susretom smo to potvrdili i posvećeno nastavljamo sa unapređenjem velikog prijateljstva", rekla je Brnabić nakon sastanka.

Ona je dodala da je sa Kruzom razgovarala o prostoru za dalju saradnju, posebno u oblastima poljoprivrede i prehrambene industrije, medicine i farmaceutske industrije, biotehnologije i genetskog inženjeringa, veterinarstva, energetike, IKT i digitalizacije, građevinarstva i turizma.

Brnabić se sastala i sa premijerom Egipta Mabdulijem i istaklla značaj Zajdničke deklaracije o strateškom partnerstvu.

"Od posebne važnosti je Zajednička deklaracija o strateškom partnerstvu, koja je potpisana prilikom istorijske posete predsednika El Sisija Srbiji. Tada je takođe doneta odluka o otpočinjanju pregovora o Sporazumu o slobodnoj trgovini, za koji se nadamo da će što skorije biti zaključen i potpisan tokom neke od poseta na najvišem nivou", napisala je Brnabić na svom Instagram nalogu.

Ona je podsetila da su Srbija i Egipat prošle godine obeležili 115 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, za koje je ocenila da ih karakteriše tradicionalno i iskreno prijateljstvo dva naroda i države i poručila da Srbija ostaje posvećena daljem jačanju ekonomske saradnje sa prijateljskim Egiptom.

Brnabić se na marginama samita prethodno sastala i sa ministrom za toleranciju i koegzistenciju UAE šeikom Nahjanom bin Mubarak Al Nahhanom, osnivačem Svetskog ekonomskog foruma Klasuom Švabom.

Premijerka Srbije se pre otvaranja Samita sastala sa ministrom za veštačku inteligenciju Ujedinjenih arapskih emirata Omarom Sultanom el Olamom.

Tema samita je "Oblikovanje budućih vlada" i ideja je da se okupe predstavnici vlada, međunarodnih organizacija, lideri iz državnog sektora, kao i privatnog sektora iz celog sveta, uključe u međunarodnu saradnju i omoguće identifikovanje inovativnih rešenja za buduće izazove, a i osnaživanje budućih vlada.

Svetski samit vlada u Dubaiu okupio je više od 85 međunarodnih i regionalnih organizacija, 120 delegacija vlada, imaće 15 foruma i više od 120 interaktivnih radionica i sesija, a na njemu će govoriti više od 200 govornika.

Tema Samita je "Oblikovanje budućih vlada" i ideja je da se okupe predstavnici vlada, međunarodnih organizacija, lideri iz državnog sektora, kao i privatnog sektora iz celog sveta, uključe u međunarodnu saradnju i omoguće identifikovanje inovativnih rešenja za buduće izazove, a i osnaživanje budućih vlada.