Brnabić: Srbija pod najgorim pritiscima zbog poštovanja međunarodnog prava

Ana Brnabić
Izvor: Printscreen

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je Srbija pod pritiscima najgorim od 1999. godine i to zbog toga što je zemlja koja u potpunosti poštuje principe međunarodnog prava.

"I kad god pogledaju u nas, meni se čini da vide svoje licemerje. I kako da odgovore na ono pitanje koje postavlja Aleksandar Vučić na svakom sastanku: a kada se svi toliko borite za teriorijalni integritet Ukrajine, što i mi poštujemo, zašto vam je bio povrediv teritorijalni integritet Srbije? Kako za nas nije važio taj osnovni princip međunarodnog prava? Nema odgovora", rekla je ona za televiziju Blic.

Na pitanje šta će biti ako ruski predsednik ostvari pretnje o upotrbi atomskog oružja, a Srbija neuvede sankcije Rusiji, Brnabić podseća da Srbija osuđuje agresiju i smatra da je to povreda međunarodnog prava, kao što je bila povreda međunarodnog prava bombardovanje tadašnje SRJ.

"Kad 19 NATO zemalja bombarduje SRJ bez ikakve odluke ili čak samo konsultacije u Savetu bezbednosti UN. Za mene je to agresija, čisto kao suza agresija! Ako je pitanje da li smo mi na pravoj strani istorije - mi smo apsolutno na pravoj strani istorije! Mi smo jedna od retkih zemalja na svetu koje neselektivno poštuju i primenjuju principe međunarodnog prava, kao i povelju UN. Postoje neke stvari koje su crvene linije. Te crvene linije su principi međunarodnog prava", rekla je Brnabić.

Upitana kada će biti formirana nova vlada ona je rekla da će to biti u ustavnim rokovima.

"Mislim da ide najbrže moguće u datim okolnostima. Kada zaista na dnevnoj osnovi moramo da gasimo raznorazne požare, da se borimo za stabilnost, ne samo političku, već i energetsku. Što se tiče dnevnog života građana, da li je vlada tehnička ili se čeka nova - ništa se nije promenilo", rekla je Brnabić.