Dačić: Somalija poštuje teritorijalni integritet Srbije 

Ivica Dačić
Izvor: Hepi televizija

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Somalije Abširom Omarom Džamom i naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Somalije i da Somalija poštuje teritorijalni integritet Srbije, prenosi RTV.

"Mi ćemo na toj liniji i u tom pravcu sarađivati i u svim međunarodnim organizacijama", rekao je Dačić.

Dačić je sa kolegom iz Somalije potpisao Memorandum o razumevanju između dva ministarstva o saradnji i konsultacijama. 

Dačić je rekao da se ova poseta može tumačiti kao vrsta prethodnice za intenziviranje političkih odnosa dve zemlje i bilateralne posete na još višem nivou sa željom da predsednik Somalije uskoro poseti Srbiju što bi, ocenio je, u diplomatskim odnosima dve zemlje bio veoma značajan događaj.

Podsetio je da između Srbije i Somalije postoji tradicionalno prijateljstvo još iz vremena Josipa Broza Tita i Pokreta nesvrstanih, ali i dodao da odnosi dve zemlje nisu dovoljno razvijeni ni na političkom planu, ni na ekonomskom, kulturnom i svakom drugom.

"Zato smo doneli odluku da intenziviramo naše odnose", istakao je Dačić, prenosi Tanjug.

Naveo je da je ekonomska saradnja Srbije i Somalije na veoma niskom nivou zbog čega, dodao je, treba ostvariti veće povezivanje poslovnih zajednica dve zemlje.

Takođe, dodao je da je na današnjem sastanku dogovoreno da se poveća broj stipendija za somalijske studente u Srbiji.

"Do sada je bilo 20 iskorišćenih stipendija od strane somalijskih studenta i gledaćemo da taj broj bude sve veći u narednim godinama", rekao je Dačić.

Naveo je da je dogovoreno da se naprave dogovori u raznim drugim oblastima u kojima se može ostvariti što bolja saradnja kao što je vojno obrazovanje, vojno zdravstvo, vojno usavršavanje i obuka...

"Ovo je bio veoma koristan sastanak, otvaranje nove ere u našim odnosima i veoma mi je drago jer sam siguran da ćemo u narednom periodu da budemo svedoci intenzivirane saradnje", rekao je Dačić i posebno pozdravio to što je Somalija otvorila ambasadu u Srbiji.

Ministar Džama je rekao da je Srbija divna zemlja, a srpski narod prijateljski, te ocenio da je ova poseta nastavak istorijskih odnosa dve zemlje.

"Sećamo se posete našeg predsednika 60-ih godina kada smo postali nezavisna država i od tog vremena do početka 90-ih, pre nego što je počeo rat u Somaliji, ovi odnosi su bili odlični", rekao je on.

Naveo je da je to bila jedna od najboljih saradnji gde je Somalija imala koristi u svim sektorima, uključujući i oblasti ekspertskih veza, obuke vojske, zdravstva i drugih stručnjaka, te dodao da Somalija još uvek ima eksperte koji su obrazovani u Srbiji.

"Ovde sam da ponovo oživimo tu divnu saradnju. Želim da omogućim da se svi sektori razvijaju i koriste veštine i mogućnosti ove zemlje. Želeo bih da povežem naše zdravstvene sektore i ovom prilikom se zahvaljujem što je i pre ove posete postojala podrška koju Vlada Srbije pruža", rekao je Džama.