De Riu: Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope legitiman

Italijanski amabsador u Prištini Antonelo De Riu
Izvor: Reporteri

Italijanski ambasador na Kosovu Antonelo De Riu izjavio je da Italija snažno podržava dijalog Srbije i Kosova uz posredovanje EU, kao i da je zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope legitiman i da šalje signal posvećenosti demokratiji i zaštiti prava građana, prenosi Ekonomija onlajn.

"To je istorijska prilika za obe zemlje da konačno zatvore tragično nasleđe prošlosti i da se raduju perspektivi pridruživanja Evropskoj uniji", rekao je De Riu agenciji ANSA.

Ambasador je istakao da Italija, zajedno sa ostalim partnerima Kvinte, ohrabruje obe strane da rade konstruktivno uz pomoć EU na postizanju ključnog sporazuma za stabilizaciju regiona i evropsku perspektivu Kosova i Srbije.

De Riu je govorio i o ratu u Ukrajini, rekavši da se ekspanzija na Zapadni Balkan može izbeći ako evropska perspektiva postane opipljiva za zemlje ovog regiona.

"U slučaju Kosova neophodno je prevazići rastuću frustraciju lokalnog javnog mnenja o procesu evropskih integracija, takođe i zbog nedostatka vizne liberalizacije za građane Kosova, uprkos činjenici da je Kosovo odavno dostiglo sve parametre", rekao je ambasador.