Đukić Dejanović: Ogromna greška menjati naziv škole "Desanka Maksimović"

Skupština opštine Bujanovac
Izvor: Bujanovačke

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je danas da smatra da je predlog da osnovna škola u Biljači kod Bujanovca više ne nosi naziv srpske pesnikinje "Desanka Maksimović", već albanskog književnika "Ismaila Kadarea", ogromna greška, prenosi RTV.

"Smatram da je inicijativa škole da se više ne zove 'Desanka Maksimović' više nego pogrešna zbog vrednosti koju ona ima u svojim porukama. Njene poruke, da je samo napisala 'Krvavu bajku', su poruke mira i bolje budućnosti. Smatram da je ogromna greška tražiti da se bilo koja škola ne zove njenim imenom", istakla je Đukić Dejanović za Tanjug.

Ona je rekla da, u trenutku u kome se nalazi naša država i imajući u vidu kakva je trenutno situacija u svetu "poruke mira i brige o mladima su poruke koje prosto očekujemo da izviru iz svih dobronamernih pojedinaca i institucija".
    
Kako je istakla, ideja da se sada ime Desanke Maksimović skine sa liste naziva škole u bilo kojoj sredini je ideja da se negira njen značaj u pisanju "Krvave bajke", u kojoj ona piše o mučeničkoj smrti četiri đaka u jednom danu.
    
Kako pišu "Večernje novosti", predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Nevzad Ljutfiju pokrenuo je inicijativu da se promeni naziv škole, rekavši da je "velika uvreda" za Albance što škola u Biljači nosi naziv po srpskoj pesnikinji, zato što se radi o drugom po veličini selu naseljenom Albancima u opštini Bujanovac.
    
Kako su preneli, školski odbor prihvatio je inicijativu za promenom naziva, a o tome u sredu treba da odlučuju odbornici Skupštine opštine Bujanovac.