Dugoli: Srbija ne želi ni da potpiše sporazum, apsurdno tražiti od Kosova da sprovede tačku o ZSO

Enver Dugoli
Izvor: Telegrafi

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Enver Dugoli tvrdi da je apsurdno tražiti od Kosova da primeni jednu tačku sporazuma, koja se odnosi na Zajednicu srpskih opština, kada Srbija ne želi ni da ga potpiše, prenosi Gazeta blic.

"Pitanje državne bezbednosti je primarno, ono treba da zauzme glavno mesto i jedina stvar koja čuva bezbednost je nemešanje Srbije u državu Kosovo. Sporazum iz Brisela je okvirni, dogovoren je, ali nije potpisan. A, premijerka Srbije sada je zvanično poslala pismo EU da se povlači i da neće sprovoditi ovaj sporazum. Sada je apsurdno tražiti u vezi sa tim od Kosova jednostrano sprovođenje tačke koja je na samom kraju, osnivanje ZSO. Sigurni smo da neće biti jednostrane primene tog sporazuma. Ili će biti sproveden u celini ili neće biti pomaka ka primeni", kazao je Dugoli.

Kako kaže, ne može se "jednostrano ići napred".

"Ne može se sprovoditi nešto što odgovara Srbiji, a ne nastaviti u celini sa njegovom implementacijom, čime bi se obezbedilo faktičko priznanje Kosovo. To bi otvorilo put ka normalizaciji odnosa", uveren je Dugoli.

Prema njegovim rečima, dok Srbija ne bude spremna na tu tačku, sve ostale su - "neprimenljive, nedostižne".

"Jednostranog napretka nikada ne može biti, odnosno implementacije samo od strane Kosova, jer smo videli da to do sada nije dalo zadovoljavajuće rezultate za normalizaciju odnosa", rekao je Dugoli.