Dve godine bez glavnog tužioca na Kosovu

Sud
Izvor: Gazeta Express

Odlaganje izbora novog glavnog tužioca na Kosovu negativno utiče na procesuiranje i kažnjavanje krivičnih dela, smatraju stručnjaci za ustavno pravo i predstavnici civilnog društva, jer Kosovo oko dve godine nema glavnog tužioca, a kosovska predsednica Vjosa Osmani još nije donela konačnu odluku o dekretu Bljerima Isufaja, koga je za šefa tužilaštva predložio Tužilački savet, prenosi RTK.

U aprilu će se navršiti dve godine od prestanka mandata bivšem glavnom tužiocu. Naslednik Aleksandra Ljumezija još nije izabran. Besim Keljmendi nastavlja da obavlja funkciju Ljumezija, a u međuvremenu, kandidat Bljerim Isufaj je dva puta predlagan za funkciju šefa tužilaštva.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani još nije donela konačnu odluku o Isufajevom dekretu, iako je u oktobru prošle godine na konferenciji za novinare rekla da ne odlučuje o imenovanju Tužilačkog saveta. Ona je navela 10 prekršaja koji, prema njenim rečima, onemogućavaju izbor Isufaja.

Radio Kosova je poslao upit Predsedništvu kada se može doneti odluka o dekretu ili odbijanju Isufajeve kandidature, međutim, iz kabineta nije odgovoreno.

Nedonošenje odluka u slučaju Isufaj od strane kosovske predsednice je pogrešan pristup, ocenjuje univerzitetski profesor Kadri Krieziu.

„Mislim da su postupci predsednice u ovom slučaju neustavni. Postupci se moraju sprovoditi na osnovu Ustava i zakona na snazi. Smatram da su ove radnje više političke nego ustavne i pravne. To je pogrešan pristup jer dve godine nema glavnog državnog tužioca“, naglašava on.

Krieziu, između ostalog, naglašava da neizbor novog glavnog tužioca ima negativne efekte.

„To negativno utiče na procesuiranje zločina i efikasnost na radu. Takođe, protivzakonito je da se politika, premijer ili predsednik mešaju u institucije sudske vlasti“, naglašava Krieziu.

U međuvremenu, Viona Bunjaku iz Pokreta „Govori“, kaže da nedostatak zakonskog roka omogućava odlaganje izbora glavnog tužioca. Ako kandidat Isufaj bude ponovo odbijen, mora se raspisati novi konkurs, tvrdi Bunjaku.

„Ako bude odbijen drugi put, Tužilački savet Kosova mora da raspiše novi konkurs i pokrene nove postupke. To nimalo ne doprinosi zemlji, jer je već skoro dve godine bez glavnog državnog tužioca. Inače, mnogi procesi su verovatno blokirani iako imamo vršioca dužnosti glavnog državnog tužioca“, rekla je ona.