Džozef: Kurti prihvatio evropski nacrt statuta ZSO, kako sada hoće da pravi novi

Edvard Džozef, stručnjak za Zapadni Balkan
Izvor: Gazeta Ekspres

Američki profesor i analitičar Edvard Džozef rekao je u intervjuu za RTV 21 da ne razume kako kosovski premijer Aljbin Kurti pored toga što je prihvatio evropski nacrt statuta za Zajednicu srpskih opština sada hoće da pravi neki drugi nacrt, prenosi Gazeta ekspres.

"Premijer Kurti je prihvatio sadržaj, prihvatio tekst statuta. Zbog oblika je bio zabrinut. Obrazac treba da ima blokove potpisa. Dakle, prihvatio je sadržaj, ali je imao rezervu u pogledu forme, što razumem. Ali sada ne razumem, ako ste prihvatili sadržaj, kako sada možete da kažete: 'O, hoću da napravim drugi statut'. Ja to ne razumem", rekao je Džozef.

Osvrćući se na prošlogodišnji sastanak u Briselu kojem se osim Kurtija i Aleksandra Vučića prisustvovali i šefovi tri zemlje EU - Francuske, Nemačke i Italije, Džozef kaže da je razumno da premijer Kurti traži potpis.

"Po mom mišljenju, to je potpuno razumno. Videli smo šta je uradio predsednik Vučić, posle svega ovoga i tako dalje. Morate da se setite da je predsednik Vučić potpisao Vašingtonski sporazum, doduše malo drugačije, ali je potpisao", rekao je Džozef.