Figaro: Makron i Šolc u "četiri oka" o priključenju Zapadnog Balkana EU

Makron i Šolc
Izvor: Gazeta Express

Zaoštravanje situacije na Kosovu i napete političke prilike u Crnoj Gori zasad ne idu u prilog nastojanjima da se Evropskoj uniji brže priključe susedi, iako to sad smatra nužnim većina članica Unije iz geopolitičkih razloga i stabilnosti na temelju evropskih vrednosti, prenosi Danas.

O tome su upravo u četiri oka pričali i čelnici Nemačke i Francuske, Olaf Šolc i Emanuel Makron, u Potsdamu, javlja pariski list „Figaro“ i navodi francuske zvanične izvore da za to priključivanje mora da se smisli „više formata“.

O sastanku Šolc-Makron nije bilo nikakvog saopštenja, a „Figaro“ se poziva na izvore Jelisejske palate, predsedništva Francuske, i kaže da je Makron na nedavnom susretu evropskih lidera u Bratislavi zatražio da se „što pre polože osnove za što brže približavanje članstvu Ukrajine, Moldavije i zapadnobalkanskih zemalja EU“.

Francuski list „Figaro“ je, međutim, obelodaniio da su nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron upravo o tome „razmenili mišljenja jer EU krajem godina mora da se izjasni o početku pregovora s Ukrajinom i Moldavijom“.

Međutim, Šolc i Makron u više navrata predočili da novih članica ne može biti sve dok prethodno u samoj Evropskoj uniji ne dođe do temeljne institucionalne i ekonomske reforme.

Cilj te reforme mora biti, kako se napominje, da se unutar Unije ojača demokratsko ustrojstvo, posebno da EU ne bude zakočena sistemom glasanja, pravom veta, kad bude imala 35 članica, kao i da se obezbede budžetska sredstva za njihovo ugrađivanje u pravni sistem i zahtevno jedinstveno tržište EU.