Fon der Lajen: Plan za Zapadni Balkan na čvrstim finansijskim osnovama

Fon der Lajen
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas, govoreći o reviziji višegodišnjeg finansijskog okvira oko kojeg su se lideri EU nedavno dogovorili na samitu Evropskog saveta, da joj je "veoma drago" što je Plan rasta za Zapadni Balkan sada na "čvrstim finansijskim osnovama", prenosi RTV. 

Fon der Lajen je najveći deo svog govora pred evropskim poslanicima u Strazburu posvetila protestima poljoprivrednika iz cele Evrope i poručila da će predložiti da se povuče predlog za smanjenje upotrebe pesticida. Ona je istakla da je velika pažnja sa samita Evropskog saveta posvećena odluci EU da izdvoji 50 milijardi evra za pomoć Ukrajini, i da će, uz odobrenje poslanika EU, moći da se izvrše važne isplate Kijevu već u martu.

Ukazujući da je tokom samita Evropskog saveta postignuta saglasnost oko prve ikada revizije višegodišnjeg budžeta EU, predsednica EK je rekla da će EU sada moći da pojača borbu protiv neregularnih migracija i bolje zaštiti svoje spoljne granice.

"Sada imamo sredstva da se još više angažujemo sa zemljama u južnom susedstvu. Veoma mi je drago što je Plan rasta za Zapadni Balkan sada na čvrstim finansijskim osnovama", poručila je ona.

Istakla je da će EU moći i da poboljša svoj odgovor na prirodne katastrofe u državama članicama, kao i na humanitarne krize, poput one u Pojasu Gaze. Kada je reč o protestima poljoprivrednika, koji su protestovali i tokom samita Evropskog saveta, Fon der Lajen je navela da će predložiti da se povuče predlog o smanjenju upotrebe pesticida koji je, kako je ocenila, postao "simbol polarizacije".

Fon der Lajen je rekla da bi Evropska komisija bi mogla da napravi novi predlog "sa mnogo zrelijim sadržajem i zajedno sa zainteresovanim stranama". Ona je navela da su poljoprivrednici prvi osetili posledice klimatskih promena, kao i posledice rata u Ukrajini, inflacije, rastućih troškova energije i troškova đubriva.