Gazeta 10: Srbija Zapadu prosledila non pejper - ubedite Prištinu, njene odluke neprihvatljive

Vlada Srbije
Izvor: Wikipedia / ETH-Archiv

Nekoliko dana nakon događaja na severu Kosova, Vlada Srbije je pripremila non-pejper u kome se žali na vladu Aljbina Kurtija i njeno ponašanje prema Srbima koji žive na Kosovu, prenosi Gazeta 10, koja je objavila dokument za koji tvrdi da je srpski non-pejper.

„U noći 31. jula, Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji ponovo su doživeli da budu žrtve brutalnih akata nasilja i diskriminatorske politike tzv. Privremenih prištinskih institucija. Vlada Aljbina Kurtija je povratkom oružanih napada na mirne srpske proteste direktno ugrozila stabilnost Kosova i Metohije i čitavog regiona, samo iz razloga što su Srbi izrazili protivljenje opasnim i jednostranim merama koje je Priština uvela 29. juna 2022“, navodi se u non-pejperu, prenosi Gazeta 10.

Srbija u non-pejperu, kako prenosi ovaj portal, navodi svoje argumente zašto je odluka o uspostavljanju reciprociteta štetna i zašto ne bi trebalo da se sprovede. Takođe, Vlada u Beogradu, "se žali da su te mere suprotne sporazumima postignutim u Briselu i protiv ljudskih prava".

„Ova ponovljena represija je izuzetno povećala frustraciju među Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji, koji su i dalje posvećeni upotrebi demokratskih sredstava da se suprotstave nasilnim i diskriminatornim odlukama Prištine“, navodi se u non-pejperu, kako tvrdi Gazeta 10.

Pozivajući se na odluku Vlade Kosova o odluci o RKS tablicama, Srbija tvrdi da je ona u suprotnosti sa Sporazumom od 30. septembra 2021. godine, koji posebno reguliše pitanje slobode kretanja, navodi se dalje.

"Još jedna zabrinutost koju su Srbi izneli u non pejperu je nesprovođenje odluke o imovini manastira Dečani i njeno šestogodišnje odlaganje", prenosi ovaj portal.

Na kraju, od vlada na Zapadu traži se da ozbiljno preduzmu konkretne korake da ubede Prištinu da su njene odluke potpuno neprihvatljive.