Gervala u Vašingtonu o bezbednosnim izazovima i razvojnim potencijalima na Zapadnom Balkanu

Gervala u Vašingtonu
Izvor: Facebook/ Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala učestvovala je u panel diskusiji na Institutu "Hadson" u Vašingtonu, gde je fokus bio na bezbednosnim izazovima i razvojnim potencijalima na Zapadnom Balkanu.

U diskusiji su učestvovali političari, diplomate i poznati međunarodni analitičari.

“Na sastanku pod nazivom 'Regionalni ciljevi i brige' Gervala je govorila o izazovima sa kojima se danas suočavaju Kosovo, Balkan i Istočna Evropa. Opisujući izuzetan razvoj Kosova, njegovu ekonomiju, ali i jačanje svih bezbednosnih struktura i njegovih oružanih snaga, ona je istakla stalnu posvećenost Kosova demokratskim vrednostima i nepokolebljivu volju za članstvom u Nato i EU”, navodi se u saopštenju koje je na Fejsbuku objavilo Ministarstvo spoljnih poslova.

Dodaju da je Gervala, odgovarajući na pitanja prisutnih, istakla “da je Srbija postala realna pretnja ne samo za Kosovo i BiH, već i za ceo region”.

„Kao saveznik, čak i satelit Rusije, ne samo da napada susedne zemlje, kao što je to bio slučaj 24. septembra prošle godine na Kosovu, već garantuje Rusiji, Kini i sada Iranu dovoljno prostora za delovanje u Evropi iz dubina Zapadnog Balkana“, rekla je Gervala.

Ona je takođe istakla važnost promene strategije zapadnih demokratija u odnosu na Srbiju "kao najmoćnijeg protivnika zapadnih i demokratskih vrednosti u Evropi" i neophodnost "suočavanja Srbije sa opasnošću koju ona predstavlja za region, ali i za mir u Evropi".