Grdžaljiu: Ono što smo kupovali za 100 evra, ove godine ne možemo ni sa dvesta

Safet Grdžaljiu
Izvor: Ekonomia Online

Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaljiu izjavio je da je planirani kosovski budžet za 2023. godinu od 3,2 milijarde evra došao kao rezultat inflacije i poskupljenja i poručio da on treba da bude u funkciji ekonomskog razvoja, a ne samo partijske političke euforije, prenosi Ekonomija onlajn. 

Kako smatra, potrebno je više dijaloga i transparentnosti, a ne političke i partijske euforije. 

Grdžaljiu je naglasio da je, nažalost, privatni sektor zanemaren, dodajući da ga raduje činjenica da se povećavaju ulaganja u zdravstvo, obrazovanje i bezbednost.

"U okolnostima u kojima se Kosovo nalazi, nema razloga za euforiju. Takav budžet je očekivan zahvaljujući inflaciji i rastu cena koje su u pojedinim trenucima prelazile 100 odsto", rekao je Grdžaljiu u intervjuu za Ekonomiju onlajn. 

On smatra i da je izostala prava debata o predloženom budžetu za iduću godinu. 

"Ovo je vreme kada treba da bude više dijaloga i transparentnosti i da budžet bude u funkciji ekonomskog razvoja, a ne samo partijske političke euforije. Ono što smo 2021. godine kupovali sa 100 evra, ove godine ne možemo da kupimo sa 200 evra i sve je to uticalo na povećanje budžeta u finansijskom smislu", rekao je Grdžaljiu.