Grubješić: Zahtev Prištine za prijem u NATO podstaknut spolja

Suzana Grubješić
Izvor: Printscreen

Iako prema dosadašnjoj proceduri ne bi bilo moguće da Priština bude primljena u članstvo NATO, novonastala situacija menja sliku sveta i ne treba da nas iznenadi ako do toga dođe, rekla je potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić povodom zahteva Prištine za hitan prijem u NATO, prenosi RTS.

Ako bi se držali pravila i procedura koje ima NATO, prijem Kosova u Alijansu ne bi bio moguć jer nije priznato kao država.

"Imamo četiri članice EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Ove zemlje jesu pod velikim pritiskom, ali pod najvećim pritiskom je Srbija da prizna nezavisnost Kosova", rekla je Grubješić za RTS.
 
Međutim, mnogo je izglednije da Priština bude primljena u NATO nego u UN, jer tamo nema nikoga ko bi stavio veto kao što to mogu Rusija i Kina u UN, a uticaj SAD u NATO-u je veoma snažan, smatra Grubješićeva.

"Zahtev Prištine je podstaknut spolja što se vidi po kosovskim lobistima u američkom Kongresu i to ne treba da nas iznenađuje. Mi ne možemo da učinimo mnogo toga osim da se čvrsto držimo svog stava i da razgovaramo sa predstavnicima ove četiri zemlje. Ne treba zaboraviti da bez sporazuma sa Beogradom, Priština nema međunarodnu izvesnost", smatra Grubješićeva.

Vašingtonska povelja iz 1949. o osnivanju NATO-a ne precizira obavezu da zemlja kandidat mora imati članstvo u UN, ali se u međunarodnom pravu podrazumeva da se termin država odnosi samo na one sa stolicom u UN.

"Nažalost, sve te striktne procedure mogu da se relaksiraju u ovakvoj krizi. To već vidimo na primeru Ukrajine, koja je podnela zahtev za članstvo u EU. Ne mogu da tvrdim da će se to i desiti, ali da se pravi nova geopolitička realnost, to je sigurno. Geoekonomski se dešava energetski 'razvod' nakon 60 godina 'braka' između Evrope i Rusije i to su sve okolnosti koje mogu da iskoriste neki akteri za svoje ciljeve", rekla je Grubješić.

Prvi put u istoriji Brisel naoružava državu nečlanicu tako što daje Ukrajini 450 miliona evra za oružje.

"Prvi put od nastanka, EU odvaja novac da kupi oružje za drugu zemlju. To je posledica novonastale situacije i gotovo sve zemlje podižu budžete za odbranu", navodi Grubješić.

Teško je reći kako će se kriza u Ukrajini razrešiti, ali Suzana Grubješić smatra da će za to biti potreban pre svega dogovor između Rusije i SAD.

"Očekujem pre svega da se Rusija i SAD dogovore oko Ukrajine i to je jedini način da se otkloni nuklearna pretnja pogubna za ceo svet", zaključila je Grubješić.