Gujaničić: Stavovi Fon Kramon su pristrasni i diletanski

Dušan Gujaničić
Izvor: ips.ac.rs

Istraživač na Institutu za političke studije Dušan Gujaničić ocenio je za Kosovo onlajn da su stavovi izvestioca EP za Kosovo Viole fon Kramon pristrasni i diletanski i da nisu suštinski ništa novo, jer oni odražavaju "dubinsku" poruku EU Srbiji koja bi se mogla svesti na sledeće - "samo vi priznajte Kosovo, a mi ćemo već videti kako ćemo na njih uticati da naprave neki korak prema vama".

Gujaničić smatra i da je razlika u odnosu na neki raniji period možda samo u formi, gde fon Kramon prednjači u svojoj neskrivenoj   podršci albanskoj strani.

"Ukratko, to je nastavak nedosledne politike EU koja, iako formalno statusno neutralna prema pitanju Kosova, teško može da sakrije   očiglednu pristrasnost pojedinih evroparlamentaraca, gde vrlo često prednjače baš nemački poslanici. Dovoljno je u tom smislu setiti se Doris Pak (ali i nekih drugih), koja, iako pripada suprotnoj stranci od Fon Kramon, je do pre nekoliko godina periodično davala veoma oštre izjave prema Srbiji", rekao je Gujaničić.

Kako je dodao, u tom smislu je teško otrgnuti se od utiska da je suština politike EU prema Kosovu pod suštinskim, ako ne odlučujućim   uticajem, nemačke politike.

"Ostale zemlje EU preko svojih evroparlamentaraca imaju nešto uravnoteženiji, iako nedovoljno objektivan stav, ali za sada nedovoljno da bi iole značajnije uticali napromenu politike EU prema Kosovu. Uostalom, ako se prisetimo nesporne podrške BND, nemačke  obaveštajne službe, separatističko-terorističkom pokretu na Kosovu krajem '90-tih godina, onda je teško očekivati neke bitnije promene nemačke politike u perspektivi po ovom pitanju", zaključio je Gujaničić.

Lio
26. Mart 2021.
Bravo von cramon
Ardi
08. Maj 2021.
Bravor Repoblika kosova & Kroatien