Hadžiu: Policijski čas je kažnjavanje građana, nema efekat kao antikovid mera

Bekim Hadžiu.jpg
Izvor: Klan Kosova

Poslanik Demokratske partije Kosova i lekar po profesiji Bekim Hadžiju ocenio je da je policijski sat koji počinje u ponoć potpuno nepotrebna antikovid mera, prenosi Ekonomija onlajn.

Hadžiju je istakao da ta zabrana nije uticala na smanjenje broja zaraženih koronavirusom i dodao da je to samo "kažnjavanje građana".

"Dokazano je da ovaj policijski čas koji je uvela Vlada nije dao nikakav efekat u smanjenju slučajeva koronavirusa. Imamo porast broja slučajeva od kada je uveden policijski čas. Ovo dokazuje da je policijski čas neefikasan. Vlada koristi policijski sat samo za kažnjavanje građana i punjenje budžeta Kosova, jer u pogledu upravljanja pandemijom nema efekta", kaže Hadžiu.

Po njegovoj oceni na Ksooviu za dve godine nije bilo sistemskog upravljanja pandemijom  i postojale su samo 'ad hok' akcije vlade, ali ne i strategija i plan.

"Ova vlada nije uspela da podrži zdravstvene radnike, pa oni razumljivo napuštaju Kosovo, jer je čak i podršku koju smo prvobitno dali sa 250 evra, Vlada smanjila na 60 evra. Dakle, nakon dve godine njihove posvećenosti i herojske borbe sa pandemijom, vlada ih je napustila. Čini se da zakon o platama nije ni u javnoj raspravi i to je obeshrabrilo zdravstvene radnike, tako da smo poslednjih meseci imali njihov odliv", rekao je Hadžiju.

Prema njegovim rečima, situacija nije dobra ni što se tiče procesa vakcinacije.

"Kosovo ima kapacitet da obavi i do 50.000 vakcinacija dnevno. Nažalost, većinu vremena radi se deset puta manje i normalno da se na ovaj način ne može postići kolektivni imunitet", kaže Hadžiju.