Haljimi: Kurtijeva vlada doprinela neuspehu Kosova na PISA testu

Sibelj Haljimi
Izvor: Klan Kosova

Portparolka Demokratskog saveza Kosova Sibelj Haljimi navela je da rezultati testiranja Međunarodnog programa procene učeničkih postignuća (PISA) pokazuju da su u matematici, nauci i čitanju učenici sa Kosova u rangu sa vršnjacima iz Kambodže i Uzbekistana, kao i da su lošiji čak i od dece iz Ukrajine, koja je dve godine u ratu. Kako ističe, sva odgovornost je na aktuelnoj kosovskoj vladi i premijeru Aljbinu Kurtiju koji su potpuno zanemarili obrazovni sistem.

Haljimi je na Fejsbuku ukazala da Kosovo ne može da napreduje ukoliko nema uspostavljen obrazovni sistem.

"Najnoviji rezultati Kosova na PISA testu su depresivni! U matematici, nauci i čitanju, naši učenici su na dnu, u rangu sa zemljama poput Kambodže i Uzbekistana. Mnogo bolja od nas je čak i Ukrajina koja ratuje dve godine?! Zbog toga će zemlja koja nema uspostavljen obrazovni sistem teško napredovati, jer funkcionalna nepismenost dovodi do mnogih drugih društvenih problema, kao što su nerazvijenost privrede i galopirajuća inflacija, kao i slaba svest države", poručila je Haljimi.

Prema njenim rečima, vlada Aljbina Kurtija je doprinela ovom neuspehu tako što nije pokrenula nikakve značajne reforme i ulaganja u prosvetu.

Podseća da su učenici na Kosovu mnogo izgubili zbog čestih štrajkova prosvetnih radnika, napominjući da su takvi scenariji mogli da se izbegnu.

"Ovaj rezultat bi trebalo da posluži kao zvono za uzbunu institucijama, da se ozbiljnije pozabave ovim sektorom koji definiše budućnost mladih ljudi i same naše zemlje", poručila je Haljimi.