Haradinaj: Bitka na Košarama herojska bitka

Obeležavanje 25. godišnjice bitke na Košarama
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, koji je učestvovovao na centralnoj manifestaciji obeležavanja 25. godišnjice Bitke na Košarama, izjavio je da “borba na Košarama nije bila samo moralna već je otvorila put za snabdevanje oružjem ratnih zona u unutrašnjosti Kosova”, te je zbog toga bila "herojska bitka".

"Kosovo danas obeležava jedan od najvažnijih dana svog državljanstva, Bitku na Košarama i dan donošenja Ustava. Naš oslobodilački rat imao je nekoliko odlučujućih trenutaka, uključujući i bitku na Košarama. Probijanje granice bio je dan radosti za sve Albance, posebno za borce OVK na prvim linijama fronta. Pobeda na Košarama nije bila samo moralna pobeda, ona je utrla put za snabdevanje oružjem i logističku podršku mnogim ratnim zonama u unutrašnjosti zemlje”, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je naveo da se Kosovo seća svih onih koji su pre 25. godina dali živote za slobodu Kosova.

"Sećamo se svih heroja sa najvećim poštovanjem, Agima Ramadanija, Saljija Čekua, Džemajlja Fetahua i svih koji su svojom hrabrošću i krvlju obeležili jedan od najvažnijih događaja naše borbe za slobodu”, rekao je Haradinaj.

Pomenuo je takođe da Kosovo danas obeležava Dan Ustava.

"Na isti datum kada odajemo počast našem oslobodilačkom ratu i njegovim herojima, slavimo i Dan Ustava. Kosovo ima moderan i napredan Ustav koji je napisan na najvišim principima humanosti, uzdiže ljudska prava, garantuje i štiti prava manjina, kao i garantuje principe slobode, demokratije i pravde, snažan čuvar bilo koga koji autoritarnim pristupom ugrožava naš sistem”, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je rekao da Kosovo ima vladu koja kontinuirano krši Ustav.

“Danas, na 16. godišnjicu Dana Ustava, imamo vlast koja je više puta prekršila Ustav, bilo da je donosila protivustavne odluke ili ga ignorisala. Zato pozivam vladu da se povuče iz antiustavnog ponašanja i sačuva pravnu sigurnost države”, zaključio je Haradinaj.


Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na obeležavanju 25. Godišnjice bitke na Košrarama rekla da je bitka ujedinila Albance iz različitih delova sveta i da je to jedna od najvažnijih bitaka.

„Danas smo ovde da odamo počast 25. godišnjici bitke na Košarama i 114 heroja OVK koji su u ovoj bici žrtvovali sebe za našu dragocenu slobodu. Bitka na Košarama je monumentalna u našoj novoj istoriji. Na današnji dan 9. aprila klanjamo se herojima poput Agima Ramadanija, Saljija Ćekaja i mnogih drugih koji su, ujedinjeni u bici na Košarama sa različitih delova albanskog prostora ali i sveta, postali žrtva za našu slobodu. U ovoj bici pali su i vojnici iz drugih zemalja. Njih je ujedinila sloboda i pravda protiv tiranije, genocida i ugnjetavanja. Nisu se borili za svoju ličnu slavu, već su osvojili večnu slavu jer su zaštitili naše ljudsko dostojanstvo i ispunili nasleđe generacija za slobodno Kosovo", rekla je Osmani.

Premijer Albin Kurti rekao je da istoriju ove bitke treba prenositi sa generacije na generaciju.

„Prateći istorijske datume OVK, kao i svake druge tokom ovih poslednjih 25 godina, 9. april nas je danas doveo ovde na Košare. Istorija rata OVK, dan po dan, trebala bi da se prenosi sa generacije na generaciju”, rekao je Kurti.