Haradinaj predložio pet tačaka za dijalog Srbije i Kosova

Klan Kosova
Izvor: Klan Kosova

Predsednik ABK Ramuš Haradinaj, komentarišući "non pejper" koji se juče pojavio u kosovskim medijima, rekao je da kosovski premijer Aljbin Kurti ne bi smeo da razgovara o sadržaju tog dokumenta u okviru dijaloga, prenosi Ekonomija onaljan.

On je predložio pet tačaka koje su prema stavu njegove stranke ključne za dijalog Beograda i Prištine, dodajući da nedavne rasprave o "non pejperu" nisu predmet rasprave.

U dokumentu koji predlaže Alijansa za budućnost Kosova, navedeno je da nacionalne teme nisu ničija ekskluziva.

"Nijedna kosovska institucija, uključujući premijera Kurtija, ne bi trebalo da preduzme mere u vezi sa temama dijaloga sa Srbijom koje će iznenaditi Skupštinu Kosova. Niko ne sme da preuzima tajne ili javne obaveze, bez prethodnog dogovora sa političkim strankama na Kosovu, odnosno Skupštinom Kosova“, navedeno je u predlogu ABK.

Ta stranka je istakla da očekuje uzajamno priznanje „uz obavezujuće pravne sporazume, u postojećim granicama, trenutnoj unutrašnjoj ustavnoj organizaciji“.

"Alijansa za budućnost Kosova će ispuniti sve obaveze vezane za dijalog, kao opoziciona stranka u Skupštini Kosova. Kao stranka koja je bila dosledna u zaštiti nacionalnih interesa, u slučaju da uočimo tendencije koje ugrožavaju budućnost Kosova, ići ćemo u odbranu tih interesa, svim mogućim demokratskim sredstvima“, saopštila je ta stranka.

Haradinaj je rekao da ABK ima predlog od pet tačaka za nastavak dijaloga, ali nije precizirao tačku po tačku.