Hartvig: Kosovo nije Donbas, ono ispunjava uslove da bude nezavisna država

Matijas Hartvig
Izvor: RSE

Kosovo ispunjava kriterijume da bude nezavisna država, za razliku od regiona Ukrajine, Donjecka i Luganska, kaže Matijas Hartvig, nemački stručnjak za međunarodno pravo, prenosi Slobodna Evropa.

Prema njegovim rečima, država može da postoji ako ispunjava tri elementa: definisanu teritoriju, stalno stanovništvo i liderski kapacitet.

"Kosovo ispunjava sva tri ova elementa. U slučaju istočne Ukrajine, Rusija želi da formira nepostojeću državu, jer je deo druge države i to je veliko mešanje u suverenitet jedne države", rekao je Hartvig .

Tri dana pre početka invazije na Ukrajinu, 24. februara, ruski predsednik Vladimir Putin priznao je dva regiona ove zemlje, Donjeck i Lugansk, kao nezavisne države.

Profesor međunarodnih odnosa na Oksfordskom univerzitetu Ričard Kaplan kaže da je intervencija NATO na Kosovu imala snažnu podršku, za razliku od slučaja Donbas.

"Godine 1999. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija – uključujući Rusiju – rekao je da je na Kosovu neizbežna humanitarna kriza. To ne znači da je Rusija priznala upotrebu sile od strane NATO. Rusija se tome jasno usprotivila, ali tu je razlika, jer se za Donbas ne kaže da je tamošnja ruska manjina ugrožena ili je ugrožena od Vlade Ukrajine", kaže Kaplan.

On dodaje da su se kosovski Albanci "dugo suočavali sa progonom od strane beogradskog režima".

"U Donbasu takvih kršenja nije bilo, tako da nema humanitarne osnove za zahteve za državljanstvo", rekao je Kaplan.

Prema rečima Kaplana, stanovništvo Krima nije bilo u opasnosti, pre nego što ga je anektirala Rusija.

"Njima Ukrajina nije pretila“, rekao je Kaplan.

Sa tim mišljenjem složio se i Hartvig ​​koji je rekao da postoje velike razlike u tremanu stanovništva.

"Albanci sa Kosova su bili pod velikim pritiskom Vlade Srbije. Nije bilo takve situacije na Krimu", rekao je Hartvig.

Oba sagovornika su izrazila mišljnje da predsednik Rusije Vladimir Putin ne može da naruši imidž Kosova svojim poređenjima, bilo Donbasa sa Kosovom ili Krima sa Kosovom.

"Mislim da neće biti implikacija po Kosovo, jer su prošle godine od proglašenja nezavisnosti Kosova. Države sada imaju svoje stavove o Kosovu", rekao je Kaplan.