Haziri: Srbija želi da naruši odnos Kosova i SAD

Ljutfi Haziri
Izvor: Reporteri

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri kaže da Srbija želi da okrene SAD protiv Albanaca, tačnije protiv Kosova, i da ono što je izgubila u ratu, povrati u miru, piše albanski Juronjuz.

On je rekao i da Srbija viktimizacijom tvrdi da će se vremenom vratiti istorijsko sećanje na dobre odnose Beograda sa Francuskom i drugim evropskim zemljama.

„Srbija je od decenije, posebno nakon samita u Sankt Peterburgu, promenila stav Rusije i predsednika Putina u vezi sa priznanjem Kosova, potvrdili su neku vrstu uslovne saradnje sa Ruskom Federacijom. Doktrina srpskog sveta u odnosu na Kosovo ima pomirenje. Definicija je sledeća, da je Kosovo izgubljeno i da Srbija ne može de jure da prihvati nezavisnost Kosova ni pod kojim okolnostima. Sve ostalo Srbija prihvata, što znači de fakto priznanje i saradnju i normalizaciju“, rekao je Haziri.

Na taj način, navodi Haziri, Srbija želi da naruši odnos SAD i Albanaca.

„Ali treba ostaviti otvorena vrata kako bi se mirnim putem narušio odnos Albanaca, pre svega Kosova, sa Zapadom. Pre svega, odnosi Albanaca sa Vašingtonom moraju biti prekinuti. Onda su Evropljani pragmatični. Tada se može vratiti sećanje na dobre odnose Srbije sa Francuskom. Srbija se ponaša kao žrtva, jer imaju kompleks nacija koje dobijaju ratove, a gube mir. Sa Kosovom su izgubili i rat i mir. Ne možemo im dozvoliti mirom osvoje Kosovo”, rekao je Haziri.