Hil o zajedničkoj crti Amerikanaca i Srba: Ne volimo da radimo ono što nam drugi kažu

Hil i Ružić
Izvor: Tviter

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil poručio je danas da Amerika shvata važnost ovog dela sveta i koliko su odnosi sa Beogradom važni za SAD, za mir i sigurnost u Evropi, prenosi Telegraf.

On je rekao da Amerikanci i Srbi dele jednu karakternu crtu, a to je da ne vole da rade ono što im drugi kažu.

"Mislim da bi bilo bolje da više slušamo jedni druge i razumemo bolje šta vidimo kao budućnost", rekao je američki ambasador i dodao da u SAD ima mnogo Srba koji utiču na tu zemlju, od Nikole Tesle do Nikole Jokića danas.

SAD vidi ovaj deo Evrope ne kao Balkan sa svim njegovim pitanjima, već kao deo Evrope, gde i, kako je rekao, pripada.

"Nije na SAD da kaže EU ko bi trebalo da budu njeni članovi, ko bi trebalo uskoro da uđe u nju, ali mi želimo da se nastavi sa projektom Evrope koja je cela i slobodna", poručio je Hil.

On smatra da nam je potreban dijalog sa više razumevanja oko regionalnih izazova, zajedničkih težnje, oko toga šta SAD žele da postignu u Evropi i šta Srbija želi da postane.

"Moramo da vidimo koji su nam zajednički interesi i da imamo iskren dijalog o našim neslaganjima. Govorio sam to često i svojoj deci ali i mnogim svojim zemljacima: Ne misle uvek svi isto kao i mi. Ponekad je bolje slušati i više razmišljati", istakao je ambasador Hil.

Na konferenciji "Srpsko-američko partnerstvo kroz vekove" na Fakultetu političkih nauka, posvećenom 140. godišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, ministar prosvete Branko Ružić je istakao da malo zemalja u svetu može da se, kao Srbija, pohvali tako dugim diplomatskim odnosima sa SAD.

On je naglasio da istorijsko iskustvo pokazuje da se periodi kada je Srbija bila uspešna, uvažena i prosperitetna poklapaju sa vremenom kada smo sa SAD imali razvijene odnose.