Hiseni: Uredba CBK ne može da utiče na odnose SAD i Kosova

Fljamur Hiseni
Izvor: Koha ditore

Profesor prava Fljamur Hiseni rekao je da ne veruje da administrativni akt kao što je nedavna Uredba Centralne banke Kosova može da utiče na odnose Sjedinjenih Američkih Država i Kosova, prenosi Koha.

Hiseni je istakao da izjavu američkog ambasadora na Kosovu Džefrija Hovenijera - da ako Vlada ne uzme u obzir njihove zahteve za odlaganje primene Uredbe CBK, da će to uticati na kvalitet partnerstva Kosova i SAD - vidi kao diplomatsku.

"Uredba je administrativni akt nezavisne ustavne institucije kao što je CBK i ne verujem da dokument, administrativni akt može da pokrene dugoročne odnose, već ozbiljno izgrađene preko 30 godina između Kosova i SAD. Ja sam izjavu ambasadora video kao nešto diplomatsko, kao nešto prijateljsko, kao nešto što zahteva ozbiljniji pristup", naveo je Hiseni.

On je dodao da ne veruje da je zahtev SAD pokušaj mešanja u regulatorni i ustavni aspekt. Prema njegovim rečima, intervencije SAD se vrše jer mogu da predvide da bi to moglo da bude povezano sa bilo kakvom eskalacijom situacije i ispoljavanjem revolta, kao što se to, prema njegovim rečima, dešavalo u prošlosti, postavljanjem barikada i blokiranjem puteva.

Prema njegovim rečima, cela međunarodna reakcija na Uredbu CBK dolazi nakon što je Srbija prvobitno reagovala na njih nakon zabrane korišćenja dinara.

"Bezbednosni aspekti su osetljivi i zahtevaju veliku pažnju, sve ove izjave imamo posle radnji koje Vlada preduzima, ako Vlada zavodi red i vladavinu prava u nekim delovima severa, onda odmah imamo te izjave jer panika je da Srbija ne zloupotrebljava te iste izjave u međunarodnim krugovima, znamo da je pritisak Srbije nezaustavljiv", naglasio je Hiseni.

Međutim, Hiseni je istakao da bi takav propis donela Centralna banka bilo koje evropske zemlje, "kako bi se uspostavio red u finansijskom sistemu".