Hodža: EU do marta očekuje jasan pomak u dijalogu, moguća ekonomska uslovljavanja

Ljeart Hodž
Izvor: Kosovo Online

Novinar Ljeart Hodža rekao je da Evropska unija, u cilju postizanja dogovora Prištine i Beograda, u prvim mesecima ove godine može da izvrši pritisak na Kosovo samo u finansijskom smislu, s obzirom da dubljih odnosa EU i Kosova nema.

Hodža je za Kosovo onlajn naveo da je iz EU više puta rečeno da u prvom tromesečju ove godine mora doći do pomaka u dijalogu.

"Očekivano je da negde oko godišnjice Sporazuma u Briselu, odnosno Aneksa u Ohridu, bude nešto potpisano, zapečaćeno, da bude nekog konkretnijeg pomaka sa obe strane", izjavio je Hodža.

Kako je istakao, izbori u Srbiji i na Kosovu ne mogu da odlože implementaciju sporazuma, iako se tome, navodi, nadaju obe strane, te da je to i zvaničan stav SAD.

"Ako ovo nije postizborna taktika predsednika Vučića, kako bi time odlagao proces formiranja Vlade i na taj način odložio dijalog, i svim tim manevrima kupio vreme sebi i srpskoj strani, onda se to poklapa donekle i sa nekim izjavama na Kosovu. Recimo Ljutfi Haziri, drugi čovek Demokratskog saveza Kosova, izričito je rekao da očekuje da u prvih 90 dana ove godine to bude sređeno, a istovremeno imamo vrlo jasnu poruku O Brajena iz Stejt Departmenta koji je pre izbora u Srbiji rekao da kakav god bio rezultat izbora, očekuje da se Srbija drži onoga što je prihvatila, odnosno što je dogovoreno. Mislim da taj američki stav da nijedna strana uprkos izborima ne može da beži od obaveza znači da u najboljem slučaju pokušavaju da kupe vreme, ali pomak ka tome što je usaglašeno je neizbežan", dodao je Hodža.

Kako je naveo, po pitanju pritiska, EU uglavnom koristi ekonomske mere, koje su i sada na snazi, da pritisne Kosovo po pitanju djaloga sa Srbijom i sprovođenja postignutih sporazuma.

"U Prištini se ne očekuje nešto veće, pošto su prema Kosovu i dalje na snazi, ne sankcije, nego kaznene mere, kako ih EU naziva. I mislim da će to kosovsku vladu, ali i sve kosovske građane koštati stotine miliona evra. Evropska unija uglavnom ima ekonomske mere kako bi pritisla Kosovo, pošto je stav prema Kosovu neutralan i pošto drugih odnosa između Kosova i EU nema, jer nema početka pregovora o učlanjenju i jer i dalje nije prihvaćen zahtev Kosova za učlanjenje koji je podnesen decembra 2022. godine. Sem da se i dalje drže na snazi kaznene mere prema Kosovu, teško da će EU nešto više da učini povodom toga", rekao je Hodža.

Govoreći o pritiscima EU na Srbiju, Hodža navodi da, ukoliko se dokaže umešanost Srbije u dešavanjima u Banjskoj, to bi otvorilo vrata oštrim sankcijama.

"Mislim da, ako se objavi nešto što dokazuje da je država Srbije bila direktno umešana u teroristički upad u Banjskoj, onda bi to otvorilo vrata ka sankcijama ili ka drugim merama prema Srbji. Za sada, to postoji u jednom izveštaju Ministarstva spoljnih poslova Kosova, postoji i u nekim medijskim izveštajima, ali ne postoji zvanično u Briselu. Recimo, ako bi se tako nešto do februara ili marta objavilo ili usvojilo kao dokumant unutar Evropskog parlamenta, onda bi to otvorilo vrata ka većem pritisku prema Srbiji, ne samo kao prema državi koja sponzoriše terorizam, nego i kao faktoru destabilizacije na Balkanu", zaključio je Hodža.