Ivanov: Pretnje EU bez konkretnih mera, i Beograd i Priština to koriste

Helena Ivanov
Izvor: Kosovo online

Naučna saradnica u Istraživačkom centru Henri Džekson Helena Ivanov ocenjuje da su izjave zvaničnika EU da će izvršiti pritisak na Beograd i Prištinu zato što ne sprovode obećano samo verbalne pretnje i da obe strane znaju da nečinjenjem neće biti sankcionisane.

“Do sada nismo videli da je i jedna strana bila na bilo koji način supstativno sankcionisana ili kažnjena ili pritisnuta da bilo šta implementira. Mislim da je posledično tome da do sada nismo videli neke supstativne korake u normalizaciji odnosa ili u implementaciji onoga što je dogovoreno. Prosto, obe strane imaju svest da nečinjenjem neće biti sankcionisane u meri u kojoj EU to možda kaže, pa samim tim vide da mogu da se ‘izvuku’ sa tim da ne implementiraju ono što kažu da hoće”, ističe Ivanov.

Ivanov kaže da ukoliko EU želi da dođe do diplomatskom pomaka u primeni dogovorenog i normalizaciji odnosa tada bi i ti pritisci morali sa verbalnih pretnji da pređu u neki oblik sankcija ili mera protiv strane koja ne želi da sprovede ono što je ili potpisala ili na šta se verbalno obavezala.

“E, sada, ukoliko Evropska unija želi da ima neki diplomatski poen, ukoliko želi da supstativno doprinese normalizaciji odnosa mislim da bi onda ti pritisci morali da zaista počnu sa sobom da uključuju i neke sankcije ili barem neke mere koje bi kaznile strane koje ne implementiraju ono što su prethodno potpisale ili verbalno rekle da će implementirati u praksi. Da li će EU to zaista uraditi, jer ovo je verbalna pretnja koja neće rezultirati konkretnim merama, to ostaje da se vidi”, zaključuje Ivanov.