Hodža: Na severu postoji potencijalna opasnost od eskalacije sukoba

Valjdet Hodža
Izvor: Ekonomija onlajn

Bivši direktor Policijskog inspektorata Kosova Valjdet Hodža rekao je da postoji potencijalna opasnost da na severu može doći do eskalacije situacije o čemu, kako kaže, svedoči i atmosfera prilikom preuzimanja mandata novih gradonačelnika, dodajući da se Kosovo uzda u pomoć od strane međunarodnih partnera, prenosi Dukađini.

On je naveo da do eskalacije može doći u svakom trenutku.

"Srbija i Rusija imaju strateški plan u čitavom regionu Balkana i vidimo razvoj događaja u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. To pokazuje da od 2014. godine i sa posebnim naglaskom nakon otvaranja sukoba u Ukrajini, postoji potencijalan rizik i situacija može eskalirati u svakom trenutku", rekao je Hodža.

On je dodao da upozorenja srpske strane povodom preuzimanja mandata gradonačelnika severnih opština svedoče o delikatnoj situaciji u regionu.

Hodža je rekao i da je "hitan telefonski poziv" višeg savetnika američkog Stejt departmenta Dereka Šolea predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću trebalo da obezbedi da polaganje zakletve protekne bez incidenata.

Prema njegovim rečima, situacija je veoma osetljiva, ali Kosovo ima međunarodne prijatelje.

"Zatvorili su vrata opština, situacija je veoma krhka, ali mi imamo veliku sreću što imamo naše međunarodne prijatelje i koordinacija je odlična", rekao je Hodža.