Hoti: Ne uslovljavati dijalog jer nas to izoluje, obnoviti kompromisnu saradnju sa saveznicima

Avdulah Hoti
Izvor: Albanianpost.com

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti poručio je rukovodstvu Kosova da bude oprezno u svojim izjavama i uslovima u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, ukazujući da bi trebalo da iskoriste sadašnji momenat, nakon događaja u Banjskoj 24. septembra, da obnove kompromisnu saradnju sa saveznicima.

"Sada je novi momenat u procesu dijaloga za normalizaciju odnosa sa susedom agresorom. Rukovodstvo Kosova bi trebalo da iskoristi ovaj tranutak i za unapređenje evroatlantskih integracija. Ne za unutrašnju politiku, kao što to sada radi. Rukovodstvo Kosova mora da budeoprezno u svojim izjavama i uslovima u vezi sa dijalogom. Naš dijalog je pre svega sa Briselom i Vašingtonom. Kroz njih prolazi put Kosova u EU i NATO. Nema drugog načina. Uslovljavanje nas izoluje", poručio je Hoti na Fejsbuku.

Izrazio je nadu se da se ovog puta rukovodstvo Kosova setilo važnosti poštovanja saveta saveznika.

"Konsenzus i dogovor sa našim saveznicima, koji garantuju teritorijalni integritet Kosova, koji je postojao u prethodnoj vladi, mora ponovo da se izgradi za proces dijaloga koji vodi ka sporazumu o međusobnom priznavanju, kao jedinom rešenju za trajni mir u ovom delu Evrope. Kosovsko rukovodstvo treba da se fokusira na izgradnju tog konsenzusa sa našim saveznicima, a ne na trivijalnu agendu o tome šta je naš severni sused", naveo je Hoti.

Uveren je da obaveštajnim službama saveznika nisu potrebne svakodnevne deklaracije rukovodstva Kosova.