Hoti: Pozicija Lajčaka otpočetka nije bila onakva kakvu je Kosovo očekivalo

Afrim Hoti
Izvor: Kosovo Online

Analitičar Afrim Hoti, povodom kritika koje se iz Prištine upućuju na račun Miroslava Lajčaka, posrednika Evropske unije u dijalogu sa Beogradom, kaže da je od samog početka bilo očigledno da pozicija Lajčaka nije bila onakva kakvu je Kosovo očekivalo, ali da ovde problem nije Lajčak jer on predstavlja EU.

"Ovde treba uzeti u obzir da se EU ne ponaša kao država i da neke njene članice ne priznaju Kosovo. To znači da Lajčak mora da predstavlja i njihova gledišta", kaže Hoti za Kosovo onlajn.

Povodom komentara pojedinih kosovskih zvaničnika da ne veruju u dijalog kojim posreduje Lajčak, a da veruju Americi, Nemačkoj i Velikoj Britaniji, Hoti ističe da Kosovo preferira da komunicira sa zemljama koje su ga priznale i koje govore glasno o odnosima Srbije i Kosova kao o odnosima dveju zemalja. 

Na pitanje da li će u ovakvim okolnostima, dijalog biti "zamrznut" do izbora nove Evropske komisije i novog pregovarača EU, Hoti kaže da ne misli da će se ovaj proces zaustaviti i da će Lajčak nastaviti svoje aktivnosti.

"Na novim institucijama koje se budu formirale posle izbora biće da učine dijalog produktivnijim. Ali to će zavisiti od rezultata izbora ne samo u EU nego i predstojećih izbora u SAD. Pregovarački proces je u toku i postoji potreba obe strane, i iznad svega zapadnih sila, da se pronađe rešenje", kaže Hoti.