Imeri: Vlada da se fokusira na odnose sa članicama EU koje nisu priznale Kosovo

Visar Imeri
Izvor: Ekonomia Online

Politički analitičar Visar Imeri smatra da bi kosovska vlada trebalo da se fokusira na unapređenje odnosa sa državama članicama EU koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, a da bi SAD i članice EU koje priznaju Kosovo trebalo da intenziviraju zahtev Španiji, Slovačkoj, Rumuniji, Grčkoj i Kipru da priznaju Kosovo u svetlu "bezbednosne krhkosti u regionu", prenosi Ekonomija onlajn.

Ismeri, koji je i nekadašnji predsednik Pokreta Samoopredeljenje, rekao je da bi, osim ukidanja viza za građane Kosova, priznanje Kosova od pet zemalja EU predstavljalo sigurnost za region, posebno zbog rata u Ukrajini.

"Priznanjem Kosova uspostavio bi se novi nivo bezbednosti u regionu i bilo bi u interesu EU koja se sve više oseća ugroženom od Putina i Rusije", kaže Imeri.

Naglasio je da bi rat u Ukrajini mogao dodatno da odloži proces dijaloga Beograda i Prištine. Kako smatra, eventualno pozicioniranje Srbije sa Rusijom protiv Zapada išlo bi naruku Kosovu, kao i da bi to trebalo iskoristiti u smislu napredovanja Kosova u dijalogu i integraciji.