Ismailji sa ambasadorom Švedske: Uredba CBK usklađuje finansijski sistem Kosova sa EU

Ismailji sa ambasadorom Švedske
Izvor: CBK

Guverner Centralne banke Kosova Ahmet Ismailji razgovarao je danas sa ambasadorom Švedske u Prištini Jonasonom Vesterlundom na temu Uredbe o gotovinskim operacijama i istakao da ta odluka usklađuje kosovski finansijski sistem sa standardima EU.

Kako se navodi u saopštenju CBK, Ismailji je upoznao ambasadora sa odlukom o tranzicionom periodu koji je određen kako bi se efekti Uredbe o gotovinskim operacijama sproveli.

"Guverner Ismailji je upoznao ambasadora Vesterlunda sa Uredbom o gotovinskim operacijama, pojašnjavajući glavne aspekte, efekte i argumente za njen stav. Pojašnjeno je da Uredba unapređuje integritet finansijskog sistema i usklađuje Kosovo sa standardima EU, kao i da ne zabranjuje niti ograničava prihvatanje sredstava na bankovnim računima u drugim valutama i ne ograničava obavljanje razmene aktivnosti od bankarskih ili nebankarskih finansijskih institucija licenciranih od CBK. S tim u vezi, ambasador Vesterlund je takođe informisan o Planu CBK za sprovođenje ove Uredbe u praksi, kao i o akcijama za olakšavanje njenog efekta, pored konstruktivne posvećenosti CBK da olakša transfer sredstava u skladu sa predloženim modelom i spremnost da se razgovara o mogućim pravnim opcijama", navodi se u saopštenju CBK.

Na početku sastanka, Ismailji je obavestio ambasadora Vesterlunda o aktuelnim dešavanjima u finansijskom sistemu zemlje, makroekonomskim kretanjima, perspektivi, ciljevima i strateškom planu CBK, inicijativama za unapređenje finansijskog sistema, uključujući projekat modernizacije platnog sistema i sa ciljem članstva u Jedinstvenoj zoni plaćanja u evrima Evropske unije, poznatoj kao SEPA i Evropski sistem brzih plaćanja (TIPS).

Ovom prilikom, Ismailji se zahvalio ambasadoru Vesterlundu na kontinuiranoj podršci njegove vlade i švedskog naroda institucijama i narodu Republike Kosovo.

"Na sastanku je bilo reči io napretku ka digitalizaciji i potencijalnoj saradnji u ovoj oblasti sa švedskim institucijama, kao i o proširenju saradnje sa Centralnom bankom Švedske. Razgovarano je i o unapređenju regulatornog i pravnog okvira, uključujući Zakon o bankama, Zakon o platnim uslugama i druge zakone, koji imaju za cilj usklađivanje sa direktivama EU. Ambasador Vesterlund je takođe obavešten o završetku Izvršnog odbora CBK, kao i o akcijama za kompletiranje organizacione strukture CBK, odobrene krajem prošle godine", navode iz CBK.

Tema razgovora bili su i izazovi i mogućnosti podrške za članstvo u Zelenoj karti za vozila, kao i potreba da se iznađu mogućnosti za izlazak Kosova na globalne platne platforme (PaiPal, Aple Pai, Gugl Pai) i ISO Zakonik, za koji je, takođe, tražena podrška švedske države.