Istekli ugovori za 120 inspektora angažovanih tokom pandemije, ostalo ih 10

Ministarstvo zdravlja
Izvor: Gazeta Express

Za oko 120 inspektora u raznim oblastima angažovanih tokom pandemije istekli su ugovori, ali su oni i Agencija za hranu i veterinu zatražili produženje ugovora, jer ih na Kosovu nema dovoljno, prenosi Koha.

Međutim, Ministarstvo zdravlja, koje ih je angažovalo, saopštilo je da odluke još nema.

U prvim danima juna većnini njih su istekekli ugovori, a veliki broj njih još nije obavešten o mogućnosti da nastavi svoj angažman.

Neki od njih koji su insistirali na anonimnosti, naveli su da su više puta tražili produženje ugovora.

"Prošlo je dve godine kako smo kao kadrovi angažovani i za sve ovo vreme, pored kovida, radili smo i na redovnim higijensko-sanitarnim inspekcijama. Za sve ovo vreme nikada nismo bili dodatno plaćeni za sate koje smo radili. Takođe, osim isplate, ništa nismo dobili od Vlade na osnovu toga da smo hitni i da nismo na platnom spisku. S obzirom na stalne zahteve Agencije za hranu i veterinu za uvećanje broja inspektora, a s obzirom na potrebu koju vidimo na terenu, nadamo se da će naši zahtevi biti uvaženi od strane nadležnih", rekao je jedan od inspektora.

Da još nema rešenja za inspektore angažovane tokom pandemije, potvrđeno je u Ministarstvu zdravlja.

"Još uvek nema odluke da li će im ili ne ugovori biti produženi", navodi se u odgovoru Ministarstva zdravlja.

U Agenciji za hranu kažu da je bilo samo 10 aktivnih sanitarnih inspektora pre nego što su novi inspektori primljeni.

"Ministrstvo zdravlje je angažovalo više od 120 inspektora koji su od prvog dana ugovora radili na terenu kako bi pratili sprovođenje mera i održavali ili držali pod kontrolom situaciju u vezi sa pandemijom. Sa policijom su upravljali kovid situacijom", rekao je službenik za informisanje Agencije za hranu i veterinu Ljamir Tači.

Tači je rekao da su stalno slalii zahteve za povećanje broja inspektora.

"I opet imamo nedostatak inspektora koji su nam preko potrebni da imamo još bolje rezultate u oblasti kontrole, zdravlja bilja, zdravlja životinja i bezbednosti hrane", rekao je on.