Jašaraj: Kurti i Murati vodili neprekidan rat za gašenje sindikata

Rahman Jašaraj
Izvor: Reporteri

Predsednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja na Kosovu Rahman Jašaraj tvrdi da je kosovska vlada ne čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem vodila kontinuirani rat za gašenje sindikata, prenosi Reporteri.

„Premijer Kurti i ministar Murati moraju da se pomire sa tim da postoje sindikati na Kosovu sa liderima koji su izabrani glasanjem i da samo glasanje može da ih razreši, kao i da mora da se započne dijalog“, naveo je Jašaraj.

Vlada, smatra Jašaraj, guši unutrašnji dijalog.

“Nije moje da analiziram spoljni dijalog Vlade ili njene akcije na severu, ali ovo pominjem da bih naglasio da su Kurti i njegova Vlada u ime spoljnog dijaloga i delovanja i situacije na severu pokrenuli unutrašnji dijalog i da su vodili kontinuiranu borbu za gašenje sindikata, a taj zadatak je od Kurtija preuzeo ministar Murati”, istakao je Jašaraj.

On tvrdi da se Murati, time što je zakomplikovao procedure za članstvo, nadao da će ugasiti sindikate, ali mu to, kako ističe Jašaraj, nije uspelo.

“Murati treba da izvrši svoju dužnost i da ne guši unutrašnji dijalog, već da reaktivira Socijalno-ekonomski savet i da kroz njega stvori uslove za potpisivanje Kolektivnog ugovora, koji samo na Kosovu, u poređenju sa drugim zemljama Balkana i Evrope, nedostaje”, zaključio je Jašaraj.