Kancelarija za KiM: Grafiti UČK na bilbordu imaju svoj potpis u Prištini

Billbord kod Gračanice - grafiti UČK
Izvor: Kosovo Online

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je ispisivanje grafita na bilborsu sa slikom manastira Gračanica, poručujući da “nema sumnje da svaki ovakav čin ima svoj potpis u Prištini, iz koje učestalo dolaze poruke o svojatanju srpske kulturne baštine i hramova SPC, kao i izjave mržnje i netrpeljivosti”.

U saopštenju za javnost se dodaje da je “ova poruka izazvala opravdanu uznemirenost među srpskim narodom čije se svetinje skrnave gotovo svakoga dana, a sada im se i na ovaj način šalje nova pretnja”.

“A kolika je netrpeljivost Albanaca prema Srbima na Кosovu i Metohiji pokazuje i najnoviji primer iz Lipljana, kada je grupa huligana pokušala da spreči srpske mladiće da na sportskom igralištu postave koševe. Albanci su u rukama nosili metalne šipke i provocirali incident, ali grupa srpskih mladića se ponela odgovorno i nije nasela na njihove provokacije. Samo dan ranije, zaplenjena su nova bezbednosna vrata iz stana Dragice Gašić”, navode iz Kancelarije za KiM.

U saopštenju se ističe da ne “nema sumnje da Albanci, osim uništavanja srpskih i pravoslavnih simbola, paljenja trobojke SPC, skrnavljenja crkava i manastira, sada prebrojavaju i krvna zrnca ulaznim vratima i sportskim rekvizitima”.

“Svi napadi, koji se sve intenzivnije dešavaju nad srpskim narodom na Кosmetu, praćeni su eksplozivnim izjavama nosioca vlasti u Prištini, i zabrinjava činjenica da niko od tamošnjih političara nije osudio nijedan incident, niti su izvršioci uhapšeni, a utihnuli su i predstavnici evropskih i svetskih organizacija, u čijem opisu posla jeste osiguranje mira, slobode i bezbednosti za srpski narod na КIM”, zaključuju iz Kancelarije za KiM.