Kancelarija za KiM: Zapaljena srpska zastava u selu Prilužje, kraj Vučitrna

Zapaljena zastava Srbije u Prilužju
Izvor: Kancelarija za KiM

Grupa mlađih Albanaca ukrala je danas i zapalila zastavu Srbije sa spomenika palim borcima u srpskom selu Prilužje, opština Vučitrn, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Oni su, kako navodi Kancelarija, iskoristili situaciju kada u selu nije bilo struje usled jakog nevremena i oko 16 časova su upali u naselje, došli do spomenika sa srpskom trobojkom, pokidali lanac i ukrali zastavu, koju su po tom zapalili u ulici koja vodi ka albanskom delu sela.

"Njihov čin primetili su meštani koji su čuli kako pevaju albanske pesme. Slučaj je prijavljen policiji koja je izvršila uviđaj", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju reč je o još jednom pritisku i provokaciji na račun Srba u ovoj većinski srpskoj sredini koja ima za cilj da ih onespokoji i protera sa kućnog praga. 

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin albanskih izgrednika koji pokazuje da u albanskom društvu nema ni trunke poštovanja za vrednosti srpskog naroda. Pored kuća i hramova SPC koji se učestalo nalaze na meti ekstremista, učestalo se vandalizuju i lome srpska groblja i spomenici", podsećaju iz Kancelarije za KIM.

Dok se Srbi i zvanični Beograd, kako navode, trude da omoguće miran suživot srpskog i albanskog naroda, albanski predstavnici ovakvim nedelima ruše sve mostove.

"Takvi činovi inspirisani su antisrpskom retorikom Prištine i Aljbina Kurtija koji želi da na KiM nema više Srba", smatraju nadležni.