Koha: Murtezajev odlazak, „osveta“ za imenovanja u PUK-u bez konsultacija sa vladom

Murtezaj
Izvor: Koha ditore

U skladu sa zakonskim nadležnostima i na osnovu preporuka ministra finansija, premijer Avdulah Hoti doneo je odluku o razrešenju vršioca dužnosti generalnog direktora Carine Kosova i generalnog direktora Poreske uprave Kosova, a na njihova mesta imenovao Bajrama Redžu za vršioca dužnosti generalnog direktora kosovske carine i Ekrema Hisenaja za vršioca dužnosti generalnog direktora administracije Kosova “, navodi se u izjavi Kancelarije premijera, prenosi Koha.

Koha piše da je za razliku od Kaljaja, odluka o smeni Murtezaja iz PUK-a objavljena je u javnosti i da je razlog  što ih je Hoti smenio zbog  “četiri navodna kršenja zakona”.

„Usvojio je uredbu o unutrašnjoj organizaciji PUK-a u suprotnosti sa zakonom bez pribavljanja prethodne saglasnosti od nadležnog ministarstva i bez prosleđivanja premijeru na odobrenje, raspisao je konkurse za 3 radna mesta zamenika generalnog direktora, gde je imenovao vršioca dužnosti i nije sistematizovao bivše zamenike direktora, koje je smatrao suvišnim, izvršio je često premeštanje osoblja sa njihovih položaja na druge položaje i izazvao veliko nezadovoljstvo ponižavanjem službenika ove agencije u njihovim platama “, piše u obrazloženju odluke o smeni direktora PUK-a, koju je potpisao Hoti .

U junu 2019. odlukom bivšeg generalnog direktora PUK-a Ilira Murtezaja, zamenik direktora Hamdi Hodža imenovan je na mesto šefa odeljenja, dok je direktor Florim Kurtishaj imenovan za vođu tima. To je, prema PUK-u, učinjeno nakon što su položaji ove dvojice službenika ukinuti na osnovu nove uredbe o unutrašnjoj organizaciji PUK-a i što u ovoj instituciji nije bilo ekvivalentnih pozicija, a  kako ne bi bili poslati kao tehnološki višak, raspoređeni su na niže položaje kako ne bi izgubili status zvaničnika PUK-a.

Pre Murtezaja, direktor PUK-a bio je Sakip Imeri, suosnivač DSK.

Nisu navedeni detaljni razlozi za smenu vršioca dužnosti šefa carine, piše Koha.