Kolaković: Svaki specijalni izaslanik za Balkan, pa i Zaracin, ima agendu koju sprovodi

Aleksandra Kolaković
Izvor: Kosovo Online

Viša naučna saradnica, istoričar dr Aleksandra Kolaković kaže za Kosovo onlajn da svaki od specijalnih izaslanika za Zapadni Balkan ima očigledno jasno određenu agendu koju sprovodi, te da bi se i u tom kontekstu mogle objasniti i učestale posete nemačkog emisara Manuela Zaracina Kosovu posle incidenta u Banjskoj. 

Zaracin je od tih dešavanja dva puta bio na Kosovu, gde se sastajao sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednicom Vjosom Osmani. U Prištinu je došao odmah dan posle tragičnih događaja u Banjskoj od 24. septembra, kada su poginula trojica Srba i albanski policajac, a zatim ponovo nekoliko dana kasnije, 1. oktobra. 

"Svaki specijalni izaslanik ima očigledno određenu agendu koju sprovodi i u tom kontekstu je i njihov način rada različit. S obzirom na to da su oni imenovani zbog određenih okolnosti i problema koji postoje u regionu, a trenutno je prostor KiM izuzetno bitan, logično je da Zaracin želi da bude prisutan na terenu", kaže Kolaković. 

Dodaje da je izvesno da su to njegove obaveze i da je njegov rad očigledno takav. 

"Videćemo kako će se to dalje razvijati. Ono što stalno treba da imamo u vidu jeste da su države koje spominjemo i koje imaju specijalne izaslanike priznale kosovsku nezavisnost i da je to njihova primarna pozicija, pozicija nastavka dijaloga Beograda i Prištine. Tako da je očigledno da oni sprovode aktivnosti koje su u saglasnosti sa njihovim spoljnim politikama", ističe Kolaković.