Kosovo očekuje podršku Merkelove nastavku Berlinskog procesa

Angela-Merkel
Izvor: Ekonomia Online

Kosovske vlasti očekuju da će Angela Merkel u razgovoru sa premijerom Aljbinom Kurtijem u Tirani dati podršku nastavku Berlinskog procesa i da će razgovarati o regionalnoj saradnji, dok poznavaoci evropskih integracija očekuju da će nemačka kancelarka pojasniti svoj stav o inicijativi "Otvoreni Balkan", prenosi Reporteri.

Кurti će se u utorak, 14. septembra sastati sa Angelom Merkel u Tirani, a njena poseta Zapadnom Balkana posmatra se kao podrška regionalnoj saradnji u okviru evropske agende.

Portparol kosovske vlade Perparim Кrieziu potvrdio je sastanak Кurtija i kancelarke Merkel i naveo da će se razgovarati o "regionalnoj saradnji, Berlinskom procesu i temama od interesa za obe zemlje".

„Poseta kancelarke Merkel regionu prethodi narednom samitu zemalja Zapadnog Balkana i EU, koji se očekuje u Sloveniji 6. oktobra ove godine. Ovo je snažna poruka podrške Berlinskom procesu, regionalnoj saradnji u okviru evropske agende, a takođe i poruka o važnoj ulozi koju Nemačka ima u celom ovom procesu”, kaže Кrieziu povodom posete nemačke kancelarke.

Potpredsednik Demokratskog saveza Кosova Šćipe Mjekići posetu Angele Merkel Zapadnom Balkanu takođe smatra izuzetno važnom.

„Znamo da je gospođa Merkel bila glavni začetnik uspostavljanja Berlinskog procesa 2014”, rekao je Mjekići i dodao da je važno da na kraju svog mandata poseti Zapadni Balkan. 

Direktor Instituta Epik Demuš Šaša smatra da će kancelarka Merkel tokom posete Zapadnom Balkanu krajnje jasno staviti do znanja da inicijativa “Otvoreni Balkan“ neće imati podršku nemačke vlade, a potom ni u EU.

“Ovo je prva stvar za koju verujem da će biti izrečena, ne tako glasno u javnosti, ali definitivno na zatvorenim sastancima. Drugo, ako se ovo prvo ne dogodi je da će gospođa Merkel jasno staviti do znanja da inicijativa ‘Otvoreni Balkan’, kako je zamišljena i pokrenuta, neće imati nemačku podršku ako nije inkorporirana u Berlinski proces”, rekao je Šaša. 

Kancelarka Merkel će 13. i 14. septembra posetiti Zapadni Balkan, najpre Srbiju, zatim Albaniju, gde će nakon sastanaka sa premijerom Edijem Ramom razgovarati sa premijerima Кosova, Severne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.