Kosovo uslovljava Srbiju za ZSO

Brisel - Hoti - Borelj - Vučić
Izvor: VOA

Zajednica opština sa srpskom većinom vratila se u fokus dijaloga između Kosova i Srbije, ali kosovske vlasti insistiraju da ta tema može da bude samo "deo sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa dve zemlje", prenosi Reporteri.

Džavit Bećiri, savetnik premijera Avdulaha Hotija, kaže da će Kosovo sprovođenje Sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom usloviti uzajamnim priznavanjem. Ovaj stav potvrdio je Radiju Slobodna Evropa, pre nego što se ekspertski timovi Srbije i Kosova sastanu u četvrtak u Briselu, gde će razgovarati o "aranžmanima za nevećinske zajednice i rešavanju međusobnih finansijskih i imovinskih zahteva".

Na čekanju od 2013.

Bećiri kaže da Kosovo neće potpisati posebne sporazume o određenim pitanjima.

"Zvanični stav kosovske delegacije i premijera je da se ne može postići nikakav dogovor, ma koliko mali bio, o pitanjima koja se čine beznačajnim, ukoliko se ne postigne konačni, pravno obavezujući, sveobuhvatan sporazum, koji će uključivati čak i priznanje“, izjavio je Bećiri za Radio Slobodna Evropa.

Osnivanje Asocijacije opština sa srpskom većinom predviđeno je prvim Briselskim sporazumom iz 2013. godine, postignutim u dijalogu između Kosova i Srbije. U 2015. godini su, uz posredovanjem Evropske unije, postigle dodatni sporazum za uspostavljanje ovog udruženja, ali je Ustavni sud Kosova utvrdio da principi udruženja nisu u skladu sa Ustavom. Međutim, Ustav predviđa da se principi mogu uskladiti sa pravnim aktom Vlade Kosova.

Ovo pitanje izazvalo je žestoke rasprave i masovne proteste na Kosovu, podseća Reporteri.

Prošle nedelje je kosovski premijer Avdulah Hoti, govoreći u debati u Odboru za spoljne poslove u Evropskom parlamentu, rekao da će Kosovo poštovati Sporazum o udruživanju opština sa srpskom većinom iz 2015. godine. Po povratku u Prištinu, rekao je da će se „primena sporazuma izvršiti u skladu sa svakim slovom Ustava“.

Međutim, ostaje nejasno kako će se dalje odvijati, s obzirom na to da je menadžerski tim u avgustu 2018. godine, sastavljen od četiri srpska člana - Vinke Radosavljević, Dejana Radojkovića, Igora Kalamara i Svetislava Durlevića uputio pismo Briselu o nacrtu statuta za funkcionisanje ZSO, o kome se nikada nije raspravljalo i koji je ostao u fiokama EU. Ovaj menadžerski tim, koji je zvanično imenovala Vlada Kosova, imao je punu autonomiju u svom radu.

Tači: Korak unazad

Predsednik Kosova Hašim Tači, tokom, kritikovao je juče ponovno otvaranje teme Udruženja u dijalogu sa Srbijom, opisujući ovo kao „korak unazad za Kosovo“.

Izjavio je da je sastanak timova stručnjaka u četvrtak opasan, dodajući da niko nema pravo da postigne novi sporazum o udruženju opština sa srpskom većinom.

"Ponovno otvaranje pitanja Asocijacije u Briselu, posle decenije, predstavlja zastoj za Kosovo. To je udar na državnost Kosova i kršenje suvereniteta i opasnost za stvaranje „Republike Srpske na Kosovu“. Za tako nešto, mislim da bi kosovski parlament trebalo da bude veoma pažljiv. Niko nema pravo da sedne da razgovara ili pregovara, a kamoli da tvrdi da postiže novi sporazum za Asocijaciju“, rekao je Tači.

EU potvrdila diskusiju

EU nije odgovorila na pitanje Radija Slobodna Evropa o tome da li je nacrt statuta menadžerskog tima i dalje važeći ili će biti tema diskusije.

Portparol Evropske komisije za spoljne poslove i bezbednost Peter Stano rekao je za RSE da će na sastanku u četvrtak biti razgovora o opštim aranžmanima, u okviru sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

"Udruženje (zajednica) je mehanizam pronađen 2013. godine da bi se zadovoljile potrebe nevećinske srpske zajednice. Od suštinske je važnosti da se, kao deo pregovora o sveobuhvatnom sporazumu, reše i opšti aranžmani za nevećinsku zajednicu“, rekao je Stano, ne precizirajući sadržaj „opštih aranžmana“.

Partner u vladajućoj koaliciji, Alijansa za budućnost Kosova (ABK), iznenađen je ponovnim otvaranjem teme udruženja i posvećenošću premijera Hotija Evropskom parlamentu za sprovođenje sporazuma iz 2015. godine.

Zamenik kosovskog premijera, koji dolazi iz redova ABK, Besnik Tahiri, u izjavi za Radio Slobodna Evropa rekao je da ovo pitanje nije bilo ni tema rasprave na prošlonedeljnim sastancima u Briselu, tokom zvanične posete vladine delegacije Kosovo.