Kosovski zvaničnici zarađuju mesečno i više od 4.000 evra

Aljbin Kurti i Gljauk Konjufca
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti ima mesečnu platu u iznosu od 1.305 evra, a predsednik Skupštine Kosova 3.095 evra, pokazuju podaci objavljeni u registru za prijavu imovine Agencije za borbu protiv korupcije.

Direktor Centralne banke Kosova Fehmi Mehmeti i direktor Fonda penzijske štednje imaju mesečnu platu veću od 4.000 evra, prenosi Ekonomija onlajn.

Godišnji prihod direktora Centralne banke Kosova Fehmi Mehmetija  iznosi oko 52.500 evra, što znači da je iznos njegove zarade na mesečnom novou oko 4.300 evra. Na ovoj funkciji Mehmeti je od 2018. godine.

Podaci pokazuju i da je plata Mehmetija gotovo ista kao i plata generalnog direktora Fonda penzijske štednje Ardiana Zalija.

U registru za prijavu imovine koji je objavila Agencija za borbu protiv korupcije, Zali je naveo da njegov godišnji prihod od Fonda penzijske štednje koji podrazumeva plate i dnevnice dostiže brojku od skoro 50.000 evra što znači da je njegova mesečna plata oko 4.000 evra. Kako se navodi, Zali je godinama najplaćeniji čovek na Kosovu a njegovi mesečni prihodi su dostizali i 5.000 evra, na šta je reagovao parlamentarni Odbor za budžet i finansije posle čega su mu smanjeni prihodi.

Od ostalih kosovskih zvaničnika, samo predsednik Skupštine Kosova ima platu približno kao Mehmeti i Zalija.

Šef parlamenta Gljauk Konjufca prijavio je mesečnu zaradu u iznosu od 3.095 evra.