Kraki: Normalno da se Osmani i Kurti ne slažu, nemaju istu ulogu

Nezir Kraki
Izvor: Koha ditore

Profesora Nezir Kraki prokomentarisao je verbalni sukob u Skupštini Kosova između predsednice Kosova Vjose Osmani i premijera Aljbina Kurtija oko Zakona o opštim izborima i istakao da su razlike u njihovim stavovima normalne i da nije dobro za demokratiju da o svakom pitanju misle isto.

"Funcije predsednika i premijera nemaju istu ulogu, ne bi bilo dobro za demokratiju da oboje govore istim jezikom o svakoj temi u svakom pogledu. Dobro je da postoje razlike i u odnosu na međunarodne stavove u vezi sa tim šta treba da radi Kosovo. Ako jedan ima jedan stav, a drugi suprotan, ipak konačni treba da bude u interesu Kosova. Ako zakon o izborima, izborna reforma ne odgovara interesima Kosova, onda može doći do javnih ili privatnih nesuglasica dok se ne pronađe prihvatljiva sredina", rekao je Kraki za Dukađini.

Prema njegovim rečima, ako Osmani tvrdi da će dobiti drugi mandat, biće joj svakako potrebni glasovi Samoopredeljenja.

"Normalno da će zavisiti od Samoopredeljenja, biće joj potrebni njihovi glasovi. Zajedno su se takmičili na izborima, bili su u koaliciji", ukazao je on.

Osmani i Kurti juče su se sukobili u Skupštini Kosova. Nakon sastanka novinari su pitali Osmani o čemu je razgovarala sa Kurtijem, a ona je odgovorila da se pričalo o Zakonu o opštim izborima.

"O Zakonu o opštim izborima i pitanju procenta žena na listama. Dakle, to je kontinuirani napor", rekla je kratko Osmani.

Ubrzo se ovim povodom na Fejsbuku oglasio portparol Vlade Perparim Krieziu.

"U svom govoru, na sastanku Saveta za demokratiju i ljudska prava, premijer Aljbin Kurti je, između ostalog, rekao da je 10 zakona Skupštine, koji predstavljaju veoma važne reforme u skladu sa velikom demokratskom izbornom promenom februara 2021. sa sloganom 'Pravda i zapošljavanje', zaglavljeno ili su iskrivljeni u Ustavnom sudu. Kada je ombudsman Naim Ćeljaj uzeo reč posle premijera, rekao je da razmišlja da Ustavnom sudu pošalje još jedan zakon, ovoga puta novi Zakon o izborima, koji je izglasan u drugom čitanju u Skupština ove godine 8. juna i objavljen u službenom listu 3. jula, a stupio na snagu 18. jula 2023. Na tom snimku se vidi premijer Kurti kako razgovara sa predsednicom Osmani o ombudsmanu Ćeljaju i ovom pitanju njegovog govora", napisao je Krieziu na Fejsbuku.