Kurti: Sastanci u Briselu bi trebalo da se održavaju svakog meseca zbog neslaganja i nepoverenja

Aljbin Kurti
Izvor: Klan Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da bi sastanci u Briselu u okviru dijaloga sa Srbijom trebalo da se održavaju svakog meseca, dodajući da je neslaganje veliko, a poverenje nisko, prenosi RTK.

“U avgustu prošle godine smo se dogovorili u Briselu da ćemo se sastajati svakog meseca. U septembru se to nije dogodilo, ali je došao francusko-nemački predlog, a do 21. novembra nije bilo sastanka”, podsetio je Kurti.

On veruje da su sastanci morali da se održavaju češće, jer je kako je naveo, neslaganje veliko, a poverenje nisko, dodajući da ne zna kako se to dogodilo.

"Nadam se da će ove godine biti veće posvećenosti međunarodne zajednice, posebno Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, kako bi se izvršio veći pritisak na Beograd", rekao je Kurti.

Kurti je rekao da je austrijski kancelar Karl Nehamer tokom sastanka koji su juče održali, obećao da će odnosi Kosova i Austrije biti produbljeni.

"Bila je to veoma plodna poseta. Ovo je moja prva zvanična poseta inostranstvu ove godine i uz najveće počasti i prijateljsku toplinu, kancelar Nehamer je obećao da će odnosi između Kosova i Austrije napredovati i u oblasti privrede, trgovine i kulture", naglasio je Kurti.

Dodao je da Kosovo uvek može da računa na Austriju, kako u međunarodnim organizacijama gde je njen glas veoma važan, tako i u pogledu bezbednosti i mira na Kosovu i regionu Zapadnog Balkana.

Kurti je govoreći o investicijama iz Austrije i povećanju izvoza rekao da je izvoz Kosova povećan.

Kurti je rekao i da Kosovo računa na Austriju i u pogledu članstva u međunarodnim organizacijama.

“Oni su takođe pozdravili našu aplikaciju za članstvo u EU. Zahvalio sam im i na austrijskim vojnicima koji služe u Kforu”, rekao je Kurti.

Govoreći o Kforu, Kurti je rekao da je važno povećati broj vojnika na Kosovu, ali da NATO odlučuje kada.

Dodaje da Kosovo ulaže u odbranu, u KBS, kao i NATO koji ima 1.300 vojnika na Kosovu.

„Izrazili smo spremnost, izrazili smo interesovanje, ali na Kforu i NATO je kada će, kako i koliko dodatnih vojnika biti dovedeno na Kosovo. Ne zaboravimo da je Kosovo u fazi u kojoj se ulaže u odbranu. Prošle godine smo povećali budžet za odbranu za 52 odsto, ove godine za još 20. Praktično smo premašili 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda i idemo ka dva odsto, što je svojevrsni kriterijum NATO”, rekao je Kurti.