Kusari-Ljilja o ZSO: Za 10 dana ne može se uraditi nešto što se nije uradilo za 10 godina

Kusari-Ljilja
Izvor: Kosovo Online

Šefica poslaničke grupe Pokret samoopredeljenje Mimoza Kusari-Ljilja rekla je da slanje nacrta ZSO Ustavnom sudu pre glasanja u Savetu ministara "neformalan zahtev“ i dodala da se za 10 dana ne može uraditi nešto što se nije uradilo za 10 godina, prenosi Reporteri.

Ona je rekla da proces dijaloga i članstvo Kosova u Savetu Evrope nisu povezani, ali da postoje pokušaji da se takve veze naprave.

„Sada je jasno da dijalog i proces članstva u Savetu Evrope nisu bili povezani. Politički, pokušavaju da ostvare vezu. Kao takvo, to je kontraproduktivno i ako se to gura sa agendom koju diktira Srbija, uprkos tome što su njeni koraci u suprotnosti sa procesom implementacije sporazuma, onda je kontraproduktivno i za našu državu i za srpsku zajednicu i druge zajednice na Kosovu“, rekla je Kusari-Ljilja.

Navela je da se za 10 dana ne može uraditi nešto što se nije uradilo za 10 godina, dodajući da ne postoji završen nacrt ZSO, već neformalan predlog dat strankama.

„To je sada javan dokument kojem su svi imali pristup. Postoji potreba za tretmanom drugačije prirode u radu koji se može uraditi za taj nacrt, uključujući i predstavnike opština. U izveštaju koji je zvanično predstavljen ministrima spoljnih poslova zemalja članica SE, ni u jednom trenutku nije napisano kao uslov da ga Kosovo pošalje Ustavnom sudu. Kao što znate, Bakojanin izveštaj to ne predviđa jer je pismo trojice šefova država otišlo kao garancija za sve postignute sporazume i njihovu primenu neposredno nakon članstva Kosova u Savetu Evrope u bilateralnom procesu“, poručila je Kusari Ljilja.