Kusari-Ljilja: Nije prvi put da ABK sa osam poslanika pokreće predlog za rušenje vlade

Kusari Ljilja
Izvor: Reporteri

Predsednica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari-Lilija ne smatra da postoji prostor za rušenje vlade kosovskog premijera Aljbina Kurtija, iako kako kaže, nije prvi put da ABK sa osam poslanika pokreće takav predlog, piše Reporteri.

Ona je rekla da opozicija od početka traži održavanje izbora, ali da u tome nema ozbiljnosti.

“Ne smatramo da postoji prostor ili potreba za smenu vlade. S druge strane imamo opoziciju koja je od početka tražila nove izbore u nedostatku ikakve alternative. Međutim, postoje dva oblika, kao što je poznato, za izbore, jedan je sa izglasavanjem nepoverenja, uz dovoljan broj glasova. Ovo nije prvi put da ABK, koja ima samo osam poslanika, i opozicija, koja se izjasnila da ne daje potpise, pokreću inicijativu za izglasavanje nepoverenja. Dok je drugi oblik raspuštanje Skupštine. Nema ozbiljnosti kod opozicije za ovakav potez”, rekla je Kusari-Ljilja.

Dodala je da bi opozicione stranke trebalo da budu dosledne u svojim parlamentarnim deklaracijama kako bi pokazale da su ozbiljne, ali prema njenim rečima, tri stranke daju prljave izjave u vezi sa izbornim procesom.

„Dokle god nema konsenzusa opozicionog bloka, neće biti ni izbora“, navela je ona.